Respiratia este un proces vital de care depinde oxigenarea corecta a creierului. Din pacate, o mare parte dintre oameni nu acorda atentie acesteia, iar in timp pot aparea diferite dereglari la nivel celular. Desi este o actiune fireasca, respiratia trebuie facuta corect.
Radio online Romania
Toate radio-urile din Romania intr-un singur loc. Asculta GRATIS radio online LIVE
Asculta radio live„Creierul isi extrage energia de care are nevoie prin hrana fizica, asta insemnand mancare solida și lichida, prin somn, emotii si ganduri. Sanatatea organismului va fi intotdeauna conditionata de sanatatea creierului. Am observat, de pilda, ca pacientii care aveau atacuri de panica, teama cronica, diferite fobii sau stari anxioase nu respirau abdominal”, explica psihologul Stelian Chivu pentru adevarul.ro
Plamanii sunt folositi doar la 75% din capacitatea lor, este concluzia la care a ajuns psihologul. Acest lucru conduce la aparitia blocajelor in zona inferioara a plamanilor care nu mai functioneaza cum ar trebui. O respiratie incorecta blocheaza plamanii cu aer viciat.
Cel mai simplu exercitiu de respiratie
Pe Internet exista multiple exercitii de respiratie care ne pot ajuta sa folosim intreaga capacitate a plamanilor atunci cand respiram. Cel mai simplu exercitiu este sa inspiram incet si profund pe nas. Apoi, retinem aerul in noi pret de cateva secunde, dupa care expiram incet pe gura. Exercitiul se repeta de mai multe ori.
„In general se respira incorect si insuficient. Primul care e cel mai afectat este creierul. Nevoia puternica de-a respira este activata de chemoreceptori, un circuit de neuroni aflati la baza creierului. Este simplu. Cand respiram gresit, nivelul de dioxid de carbon creste, iar acesti chemoreceptori trimit semnale de alarma catre creier. Acest lucru conduce la producerea de atacuri de panica si apnee”, adauga psihologul Stelian Chivu.
Specialistul ne informeaza ca in timpul exercitiului, pot aparea manifestari sub forma de ameteli, lacrimare, cascate sau cresteri ale temperaturii corporale. Acestea nu trebuie sa ne sperie. Din contra, sunt reactii normale care ne arata ca exercitiul are efect.
Ce beneficii au exercitiile de respiratie