Cu toții căutăm metode prin care să ne interim imunitatea, în special în perioada sezonului rece și bineînțeles varianta la îndemâna oricui sunt suplimentele. Experții în sănătate resping în general ideea de suplimente alimentare și încurajează obținerea nutrienților necesari din alimente, însă de cele mai multe ori nu este suficient. Există un supliment care are avantaje diferite pentru imunitate, iar mulți dintre noi nu reușim să îl asimilăm în mod natural.
Este vorba despre vitamina D. Persoanele care au deficit de vitamina D sunt mult mai expuse infecțiilor.

Un studiu efectuat pe 11321 de persoane arată că cei care au luat săptămânal sau zilnic suplimente cu vitamina D, au dezvoltat într-o proporție mult mai mică infecții ale tractului respirator decât cei care nu au luat. Suplimentar, se pare că vitamina D reduce dezvoltarea celulelor canceroase și inflamația și ne ajută organismul să absoarbă calciul, atât de important pentru sănătatea sistemului osos.

Vitamina D mai este cunoscută și sub denumirea de «vitamina soarelui» deoarece este produsă în mod natural de organismul nostru atunci când razele soarelui intră în contact cu pielea. Aceasta este de asemenea regăsită în câteva alimente precum laptele, peștele gras și gălbenușul de ou. Pentru majoritatea persoanelor, cea mai bună variantă de a avea suficientă vitamina D, este de a lua un supliment alimentar.

Ce cantitate de vitamina D trebuie să luăm
Cel mai bine este să mergem la medic pentru a face analize specifice și a determina cantitatea de vitamina D pe care trebuie să o administrăm. Orice alt supliment ne gândim să îl luăm, este bine să aflăm mai întâi sfatul medicului cu privire la acestea, pentru a nu interfera cu alte tratamente pe care le luăm.

Adulții cu vârstă de până la 70 de ani ar trebui să ia 600U vitamina D în fiecare zi, din orice sursă. Persoanele de peste 71 de ani ar trebui să ia 800U vitamina D zilnic. Limita superioară admisă este de 4000U.

Alte metode prin care ne putem întări imunitatea
Pe lângă vitamina D, sunt recomandate următoarele metode de întărire a sistemului imunitar:

  • Dormiți suficient, respectiv între 7 și 9 ore pe noapte.
  • Încercați să aveți o dietă cât mai echilibrată. Concentrați-vă pe fucte și legume, ulei de măsline și nuci, limitând mâncarea procesată în exces, precum fast-food, grăsimi saturate și zahăr în exces
  • Încercați să evitați pe cât posibil stresul, deoarece acesta are un impact major asupra sistemului imunitar.

Recomandari