Inotul este considerat unul dintre cele mai bune sporturi din lume. Este practicat atat de copii, cat si de adulti. Daca acum 20 de ani era destul de dificil sa mergi la inot pentru ca bazinele lipseau cu desarvarsire, astazi lucrurile s-au schimbat.
Cine a zis ca inotul trebuie practicat doar vara? Majoritatea oraselor dispun de cel putin 1 banzin de inot acoperit, unde oamenii pot inota in voie chiar si atunci cand mercurul din termometre coboara destul de mult.
Tipuri de inot
- bras;
- pe spate;
- fluture;
- freestyle – presupune mai multe stiluri combinate.
Iata doar 3 dintre beneficiile pe care ti le poate oferi inotul.
Dezvoltarea musculaturii
Inotul presupune implicarea tuturor muschilor din corp, din cap pana in picioare. In functie de stilul ales, unele grupe de muschi vor fi mai lucrate decat altele. Oamenii care practica inotul au un aspect fizic de invidiat. Acest sport contribuie la cresterea ritmului cardiac si la intarirea sistemului cardiovascular fara a pune presiune prea mare pe oase sau articulatii. In plus, creste si rezistenta fizica.
Are grija de organele interne
Nu doar muschii sunt beneficiarii inotului, ci si organele interne. Inima si plamanii vor fi mai puternici, ceea ce reduce simtitor riscul de deces. O persoana care inoata frecvent prezinta un risc de deces redus la jumatate comparativ cu una sedentara. Alti cercetatori noteaza ca inotul contribuie serios la scaderea tensiunii arteriale, dar si la controlul glicemiei.
Arde calorii
Se stie ca inotul este un puternic consumator de calorii. Spre exemplu, o persoana care cantareste 75 de kilograme, poate arde peste 400 de calorii doar intr-o singura sedinta de inot de intensitate medie. Numarul de calorii arse trece de 700 daca intensitatea creste.
Tu mergi la inot?