Catina este un fruct cunoscut sub denumirea de ginseng romanesc cu foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului uman. Astazi discutam despre acest fruct, despre proprietatile sale si cum ar trebui sa o consumam. Ramai alaturi de noi pana la final!
Fructele de catina sunt bogate in vitaminele C, A, complexul B (B1, B2, B6 si B9), E, K, P, si F. Contine si microelemente de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grasi polinesaturati, carotenoide si beta caroten. Cu alte cuvinte, catina este o bomba veritabila de vitamine. Are un gust acrisor cu o usoara tenta amaruie. Poate fi consumata proaspata, in ceaiuri sau in combinatie cu miere de albine.
Proprietatile fructelor de catina:
- puternic antioxidant;
- efect emolient;
- imunostimulator;
- vitaminizant;
- antiinflamator;
- citoprotector.
Cum se prepara catina?
Cea mai cunoscuta reteta este catina cu miere de albine. Adauga boabele de catina intr-un borcan, iar deasupra toarna miere pana cand borcanul este aproape plin. Proportia corecta este 2 parti de fructe de catina si 1 parte miere de albine. Amestecul trebuie sa stea la macerat aproximativ 3 saptamani. Se consuma cate o lingura dimineata, pe stomacul gol, timp de 1 luna de zile. Dupa fiecare cura de catina se recomanda o pauza de cateva saptamani.
Infuzia de catina este alt preparat pe care oamenii il prefera. Ai nevoie de 2 linguri de fructe de catina, de data aceasta zdrobite si 500 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10 minute, se strecoara si se consuma lichidul pe parcursul unei zile.
De ce sa consumi catina?
Asa cum am zis mai sus, catina este ginsengul romanesc, iar beneficiile oferite organismului pe termen lung sunt considerabile:
- protejeaza sanatatea inimii;
- reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare;
- uleiul de catina amelioreaza problemele pielii;
- previne aparitia problemelor de tip dermatologic precum acneea, dermatita sau eczemele;
- intareste sistemul imunitar;
- protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi;
- elimina substantele toxice;
- contribuie la hidratarea mucoasei din tractul digestiv;
Tu cat de des consumi catina si mai ales cum o prepari?