Foarte mulți dintre noi, în perioada sezonului rece, luăm suplimente cu vitamina C, pentru a ne întări sistemul imunitar. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă atunci când o administrăm, să respectăm întotdeauna indicațiile medicului sau recomandările de pe prospect. Sunt câteva semne care indică faptul că ați administrat o cantitate prea mare.
Vitamina C, acidul ascorbic, ajută organismul să absoarbă fierul, atât de important pentru sănătatea noastră. O carență a acesteia poate avea efecte negative asupra sănătății, însă în cazul în care luăm prea multă, reacțiile adverse general valabile sunt starea de vomă și insomnia. Astfel, care este cantitatea pe care ar trebui să o administrăm și cum putem ști dacă am luat prea multă?
Principalele semne ale excesului de vitamina C ar fi durerile de cap, insomnia, greață, diareea și crampele abdominale.
În cazul în care luați o cantitate mai mică de 1000mg de vitamina C, este puțin probabil să aveți efecte adverse. Oricum, orice efecte adverse ar trebui să dispară după ce încetați administrarea suplimentului.
Pentru majoritatea oamenilor, o portocală sau o ceașcă de căpșune, ardeiul roșu sau broccoli conțin suficienta vitamina C pentru o zi întreagă. Adulții între 19 și 64 de ani, au nevoie de 40mg de vitamina C pe zi, astfel încât aceasta este relativ ușor de asimilat din alimentele consumate.
Organismul nu produce și nu înmagazinează vitamina C, motiv pentru care este necesar să consumăm alimente care conțin această vitamină. Vitamina C protejează celulele și le menține sănătoase și ajută corpul în procesul de vindecare a rănilor. Carența de vitamina C poate duce la instalarea scorbutului. Acest lucru se întâmplă însă destul de rar, deoarece majoritatea oamenilor asimilează destul de bine vitamina C din alimentele consumate zilnic. Pentru cei care se îmbolnăvesc însă de scorbut, este bine de știut faptul că în 48 de ore starea de sănătate este clar îmbunătățită.
Studiile medicale au arătat că un aport de vitamina C în organism poate mări nivelul antioxidanților din sânge cu până la 30 de procente. Acest lucru sprijină sistemul natural de apărare al organismului și luptă împotrivă proceselor inflamatorii.
Ținând cont de cele de mai sus, în momentul în care ne gândim că vitamina C este benefică pentru noi în perioada sezonului rece, pentru a ne proteja de viroze, este bine să apelăm la sfatul unui specialist, astfel încât să putem lua cantitatea corectă.