De cele mai multe ori consumul de alcool este asociat doar cu efecte negative. Desi pare greu de crezut, pot exista si efecte pozitive, dar evident ca nu la toate tipurile de alcool. Vinul rosu, consumat cu moderatie poate oferi organismului o serie de beneficii. Accentuam ideea „a se consuma cu moderatie!”
Ce contine vinul rosu?
Cu toate ca sunt prezente in cantitati mici, vinul rosu dispune de o serie de minerale precum:
- potatsiu – ajuta la reglarea ritmului cardiac, la sinteza acidului proteic si nucleic si la transformarea zaharului din sange in glicogen;
- fosfor – transforma mancarea ingerata in energie, ajuta metabolismul si sustine contractiile musculare ale inimii;
- colina – mentine sanatatea generala a organismului;
- fluor – previne aparitia cariilor si protejeaza smaltul dintilor;
Vinul rosu si starea de sanatate
Vinul rosu poate reduce efectul nociv al tutunului asupra stratului de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice. Melatonina care se gaseste in vinul rosu poate contribui serios la reglarea ceasului biologic. Cu alte cuvinte, un pahar cu vin rosu poate fi benefic pentru somn. Mai mult decat atat, melatonina este si un antioxidant cu proprietati antiimbatraine si anticancerigene.
Resveratrolul este un excelent protector impotriva bolii Alzheimer, iar fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic, poate reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Un pahar inseamna un pahar, nu doua, trei sau o sticla. Deci, consumati cu echilibru si moderatie.
Ce contine vinul alb?
La fel ca vinul rosu si cel alb are in componenta sa o serie de minerale esentiale pentru organism:
- vitamina B2, B3, B6;
- fier;
- potasiu;
- mangan;
- calciu, magneziu, zinc, fosfor.
Vinul alb si starea de sanatate
Vinul alb contine antioxidanti care ajuta la combaterea stresului oxidativ si la ameliorarea unor afectiuni inflamatorii. Consumul moderat de vin alb conduce la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange si la cresterea celui bun (HDL). Imbunatateste functiile inimii si sistemul circulator.
Numarul de calorii este mai mic comparativ cu vinul rosu, dar acesta nu este standard, ci difera de la un tip la altul.
Cine ar trebui sa evite consumul de vin?
Nu ar trebui sa consumati vin daca:
- aveti un nivel crescut al trigliceridelor;
- suferiti de migrene;
- sunteti la dieta;
- sunteti insarcinate;
- aveti alergii.
Printre efectele negative ale consumului de alcool amintim bolile hepatice, anumite itpuri de cancer, amplificarea presiunii sangvine, insuficienta cardiaca sau dependenta.
Tu ce fel de vin preferi? Vin rosu sau vin alb?