Toți oamenii definesc sănătatea prin absența bolii. Mulți presupun că dacă nu se simt rău, atunci înseamnă că sunt sănătoși. Sănătatea noastră este însă într-o stare activă, 24/24, fiind protejată de o serie de sisteme de apărare. Toate acestea ne ajută organele interne și celulele din organism să funcționeze normal. Sistemele de apărare interacționează unele cu celelalte pentru a intercepta eventuale boli, înainte ca acestea să se instaleze. Ele formează un fel de fortăreață și mobilizează celulele să își activeze proprietățile vindecătoare. Bineînțeles, orice sistem de apărare al organismului este influențat de alimentație.
Ce alimente este bine să consumăm în fiecare zi pentru a avea o viață mai lungă și mai sănătoasă?
1. Includeți în dieta zilnică soia, ceaiuri și legume
Organismul nostru are nevoie de un echilibru între a fi capabil să formeze noi vase de sânge și să țină sub control dezvoltarea celulară. În caz contrar, apare riscul de cancer și boli cardio-vasculare. Procesul de formare a noilor vase de sânge poarta denumirea de angiogeneza și este un proces natural. Cu toate acestea, el poate avea un efect negativ prin hrănirea unor afecțiuni precum cancerul, Alzheimer, obezitate și diabet. De aceea, trebuie să avem în vedere o dietă angio-preventivă. Cele mai utile alimente pentru a avea un sistem angiogenetic sănătos sunt soia, fructele de pădure, roșiile, ceaiul, rodiile și brânzeturile. Putem să îi luăm că exemplu pe asiatici care consumă zilnic soia, ceai și legume și au cele mai puține cazuri de imbonaviri cu diverse tipuri de cancer.
2. Consumați pește și flavonoide pentru a regenera celulele stem
Celulele stem se găsesc în tot orgnismul nostru, în organele interne, în măduva osoasă, plămâni, rinichi și intestine. Rolul lor este de a menține, repara și regenera țesuturile. Tocmai de aceea, alimentele pe care le consumăm au un impact serios asupra activității lor.
Unul dintre alimentele cu cea mai mare putere de regenerare este peștele. O dietă bogată în grăsimi de pește mărește producerea de celule stem. Alte alimente cu capacitate de regenerare mare sunt ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ceaiul negru, berea, vinul roșu, mango și uleiul de măsline.
3. Consumați alimente bogate în anti-oxidanți, pentru a vă proteja AND-ul
Codul genetic al AND-ului nostru este deja construit, însă aceasta nu înseamnă că nu poate suferi mutații. De-a lungul vieții, AND-ul nostru poate fi afectat de factori de mediu, cum ar fi radicalii liberi sau de însuși procesul de îmbătrânire. Vestea bună este că anumite alimente pot ajuta genele bune să se întărească și le pot stopa pe cele dăunătoare. Alimentele care ne pot întări AND-ul sunt acelea bogate în anti-oxidanți, precum vitaminele A, C, D, E, beta-carotenul, licopenul, luteina și seleniul. Consumați spanac, kale și tot ce înseamnă frunze verzi. De asemenea, morcovii, broccoli, portocale, linte, ardei roșu, oua, sardine, migdale, semințe de dovleac, cafea, ceai și turmeric, toate sunt capabile să ajute la regenerarea celulară.
4. Folosiți alimente cu efect anti-inflamator, pentru a vă proteja sistemul imunitar
Orice boală are o legătură cu sistemul imunitar. În unele cazuri, răspunsul imun este unul slab și nu poate lupta eficient împotriva infecțiilor. În alte cazuri, sistemul imunitar este hiperactiv, cauzând inflamația și afectând țesuturi sănătoase.
Dacă veți consuma alimentele corecte în mod frecvent, veți reduce inflamația și veți întări sistemul imunitar compromis. Consumați alimente cu efect anti-inflamator, precum uleiul de măsline, sucul de merișoare, broccoli, mure, nuci, afine.
5. Consumați alimente fermentate pentru a vă întări microbiomul
Intestinele joacă un rol important în ceea ce înseamnă sistemul nostru imunitar, motiv pentru care trebuie să le acordăm o atenție sporită.
Bacteriile care susțin sistemul digestiv, cunoscute și sub denumirea de microbiom, joacă un rol important în controlul sistemului imunitar. De aceea este important atât să consumăm alimente benefice pentru intestine, dar în același timp să le eliminăm pe cele dăunătoare. Aici se încadrează în primul rând zahărul rafinat și îndulcitorii artificiali.
Din categoria băuturilor, cele mai bune sunt ceaiul verde și negru, capabile să dezvolte bacterii benefice și să le distrugă pe cele rele. Alimente benefice pentru intestine sunt iaurtul, kefirul, varza murată și orice legume în saramură.