Dacă vă gândiți să practicați yoga însă nu sunteți 100% convinși că vă place sau că vă pricepeți, există exerciții pe care le puteți încerca acasă. Sunt exerciții simple, pe care le poate practica oricine, fără un antrenament anterior.
Trăim într-o perioadă în care starea de sănătate este prioritatea tuturor, iar Yoga s-a dovedit a avea, printre altele, efecte benefice asupra afecțiunilor inflamatorii și numai.
Astfel, există câteva exerciții pentru începători care pot fi practicate fără probleme, inclusiv de acasă.
Virabhadrasana II sau Poziția Războinicului II
Procedură: stați în poziție verticală, cu picioarele la o distanță de maxim 1 metru între ele. Poziționați piciorul drept în față, la un unghi de 90 de grade, cu degetele către exterior, iar piciorul stâng la un unghi de 45 de grade. Aveți grijă ca mâinile și umerii să fie paralele cu solul. Îndoiți genunchiul drept și priviti către mâna dreaptă. Păstrați-vă șoldurile în permanență în poziție paralelă cu solul. Mențineți această poziție timp de 10-15 secunde, după care puteți reveni la postura normală.
Beneficii: Virabhadrasana II este benefică pentru musculatura mâinilor și picioarelor, precum și pentru plămâni și întregul aparat respirator. În același timp vă îmbunătățesc stabilitatea și echilibrul. De asemenea, vă stimulează organele din zona abdominală.
Trikonasana sau Poziția Triunghiului
Procedură: stați în poziție dreaptă, pe o suprafață plată, cu picioarele cât mai relaxate și depărtate unul față de celălalt. Orientați-vă piciorul drept către exterior, metinand în același timp călcâiul către interior. Ambele călcâie ar trebui să fie în linie.
Trageți aer în piept și arcuiți-vă corpul din șolduri către dreapta, ridicând în același timp brațul stâng în poziție verticală. Mâna dreaptă o puteți odihni, spijinind-o pe gleznă sau chiar pe covorașul de yoga. Menținând capul în linie cu trunchiul, puteți privi către mâna stângă, dacă vă simțiți confortabil. Pe măsură ce expirați, permiteți-i corpului să se relaxeze.
Beneficii: această asana este un exercițiu de stretching foarte bun, ajutând la îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale și regiunii pelvine. Această poziție vă dezvoltă forța și echilibrul. Cum Trikonosana implică mișcarea întregului corp, beneficiile sale sunt numeroase: este util pentru persoanele care au contracturi la nivelul gâtului, în același timp stimulează circulația sângelui, stimulează sistemul digestiv, îmbunătățește flexibilitatea coloanei vertebrale și corectează poziția umerilor. De asemenea, ameliorează simptomele gastritei, indigestiei și hiperacidității. Această poziție este foarte utilă și femeilor însărcinate, prin faptul că le modifică centrul gravitațional și îmbunătățește poziția soldurilor, lucru benefic pentru momentul nașterii.
Kumbhakasana
Procedură: cunoscută și sub denumirea de poziția începătorului, această poziție este o provocare pentru echilibrul brațelor. Poziționați palmele pe podea, chiar sub linia umerilor, menținând în același timp genunchii sub nivelul șoldurilor, paralel cu podeaua. Aduceți presiune la nivelul palmelor, pe măsură ce depărtați umerii unul față de celălalt.
Beneficii: Kumbhakasana întărește umerii și brațele, musculatura de-a lungul coloanei vertebrale și vă ajută în același timp să vă îmbunătățiți nivelul de rezistență.
Vrkasana sau Poziția Copacului
Procedură: stând într-un picior, căutați-vă echilibrul perfect, în timp ce mențineți celălalt picior îndoit și sprijinit de coapsă. Întindeți mâinile în sus, deasupra capului, cu palmele împreunate. Priviti în depărtare și în același timp mutați-vă greutatea corpului pe piciorul stâng, în timp ce mențineți genunchiul drept îndoit în poziție semi-lotus. Rămâneți în poziție timp de câteva secunde, iar ulterior repetați cu celălalt picior.
Beneficii: această asana este benefică pentru restabilirea echilibrului minții și corpului. De asemenea, întărește musculatura picioarelor și rezistența oaselor.
Natarajasana sau Poziția Dansatorului
Procedură: stați în poziție verticală, cu picioarele împreunate și mâna dreaptă întinsă în față. Inhalați profund și îndoiți genunchiul stâng către spate. Expirați și cu mâna stangă prindeți-vă glezna, pe măsură ce ridicați piciorul stâng, cu degetele îndreptate către tavan. Rămâneți în poziție timp de 10-15 secunde
Beneficii: Natarajasana îmbunătățește forța și rezistența, precum și flexibilitatea corpului. Este benefică pentru musculatura pieptului, umerilor, abdomenului, spatelui și picioarelor.
Mențiuni speciale: persoanele care suferă de vertij, migrene, insomnii sau accidentări la nivelul spatelui și gâtului, precum și cei care au probleme cu tensiunea arterială, ar trebui să consulte medicul specialist înainte de a face aceste tipuri de exerciții.