Cuvântul yoga provine din sanscrită și înseamnă « uniune », fiind astfel considerată a fi o practică prin care mintea și trupul formează o unitate. Reprezintă o combinație între tehnici de respirație, meditație și diferite poziții ale trupului, toate menite să reducă stresul.
Cu toate că niciunul dintre beneficiile ei nu sunt demonstrate științific, yoga este considerată de multe persoane ca fiind utilă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Yoga reduce stresul
Se spune că yoga reduce stresul și ajută organismul să intre într-o stare de relaxare absolută, prin reducerea secreției de cortizol. Persoane care aveau stări de anxietate, stres, oboseală și ușoară depresie, au afirmat că după aproximativ 3 săptămâni de practicat yoga, au simțit îmbunatățire clară a stării lor emoționale și de aici o îmbunatățire a calității vieții.
Yoga poate reduce inflamația
Inflamația este un răspuns al sistemului nostru imunitar, însă inflamația cronică este destul de periculoasă și în timp poate duce la afecțiuni ale inimii, diabet sau chiar diverse forme de cancer. În anul 2015 a fost făcut un studiu pe 218 persoane împărțite în 2 grupe: persoane care practicau yoga în mod regulat și persoane care nu practicau deloc. Ambele grupe au fost supuse acelorași exerciții de inducere a stresului. La finalul studiului, persoanele care practicau yoga au avut nivelul mult mai redus al markerilor inflamatorii decât celelalte persoane care nu practicau.
Yoga ne menține inima sănătoasă
Sănătatea inimii este importantă pentru orice persoane, începând de la circulația sângelui în organism și până la furnizarea de nutrienți la nivel de țesuturi.
Studiile au arătat că yoga poate îmbunătăți starea de sănătate a inimii și previne apariția afecțiunilor cardiace. Unul dintre studii a demonstrat că persoanele de peste 40 de ani care au practicat yoga timp de 5 ani, au tensiunea și pulsul mult mai scăzute decât cei care nu au practicat. De asemenea, persoane cu afecțiuni cardiace care și-au schimbat stilul de viață și au inclus în rutina zilnică exerciții de yoga, împreună cu o dietă corespunzătoare. Fără a fi demonstrat concret cât a contat yoga și cât dieta, persoanele participante au sesizat îmbunătățiri în valorile colesterolului iar afecțiunea cardiacă nu a evoluat.
Yoga poate reduce durerea cronică
Durerea cronică afectează foarte multe persoane, fie că ea provine de la o accidentare sau de la o boală de genul artritei.
Un studiu efectuat pe 42 de persoane care sufereau de sindromul tunelului carpian a demonstrat că, după 8 săptămâni de practicare, yoga le-a redus simțitor nivelul durerilor.
Yoga îmbunătățește calitatea somnului
Din ce în ce mai mult o calitate slabă a somnului este asociată cu obezitatea, tensiunea crescută și depresia.
Cu toate că științific nu poate fi demonstrat cum funcționează concret, yoga mărește secreția de melatonină în organism, aceasta fiind hormonul responsabil cu controlarea stărilor de somn și veghe.
Numeroase studii au arătat că yoga are într-adevăr multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice. Includerea ei în rutina zilnică ne îmbunătățește starea de sănătate, reduce nivelul stresului, depresiei și anxietății. Practicată de cel puțin 2 ori pe săptămână, yoga ne poate îmbunătăți simțitor calitatea vieții, ne ajută să ne regăsim sinele interior care aduce un echilibru perfect între minte și corp.