„Tinerete fara batranete” este visul suprem al multor oameni. Cu toate ca ne dorim sa ramanem tineri permanent, elixirul tineretii nu a fost inventat. Sunt oameni tineri care par imbratraniti si oameni care au atins anumite praguri de varsta, dar arata mult mai tineri.
Stilul de viata si obiceiurile pe care le avem ne accelereaza procesul de imbatranire. Astazi vedem care sunt gesturile care ne imbatranesc prematur.
Lipsa protectiei solare
Exista o multime de studii care arata cat de nocive sunt pentru piele efectele razelor UV. Cremele cu factor de protectie solara nu ar trebui sa lipseasca din rutina nimanui, indiferent ca vorbim despre femei sau barbati. Pe termen lung, expunerea la soare fara protectie contribuie la fotoimbatranirea pielii.
„In cazul fotoimbatranirii, pielea dezvolta riduri si linii fine din cauza modificarilor la nivelul colagenului dintr-un strat profund al pielii numit derm”, spune Harvard Medical School.
Consumi (prea mult) alcool
Alcoolul are efecte daunatoare pentru piele: deshidratare, provoaca inflamatie, inrosie si chiar ruperea capilarelor. Efectele sunt vizibile pe piele, iar tu vei arata vei parea mai in varsta decat esti de fapt. O serie de cercetatori au efectuat un studiu in 2019 pe un grup de 3200 de femei. Cele care au consumat mai mult de 8 pahare de alcool pe saptamana aveau riduri faciale superioare, umflaturi sub ochi si vase de sange vizibile in comparatie cu femeile care nu au consumat alcool deloc sau au baut cu moderatie.
Orice exces dauneaza! Nu trebuie sa cazi in cealalta extrema. Daca vrei sa te relaxezi cu un pahar de vin intr-o seara, nu iti imagina ca vei imbatrani instant. Efectele devin vizibile atunci cand alcoolul este consumat constant si in cantitati mari.
Prea putin somn
Lipsa somnului se vede inclusiv pe fata. Aminteste-ti cum aratai dimineata dupa ce ai petrecut si ai dormit doar 2-3 ore? Creierul si pielea trec printr-un proces de regenerare doar in timpul somnului. Conform unui studiu care a aparut in Clinical and Experimental Dermatology, bariera cutanata a pielii s-a recuperat mult mai repede la oamenii care au avut parte de un somn de calitate, comparativ cu cei care nu prea au dormit.
Odihna este importanta, insa tehnologia si retelele de socializare ne rapesc din timpul dedicat somnului.