Apa are o semnificatie speciala in ziua de Boboteaza. Agheasma este elementul cel mai important al acestei sarbatori. Preotii spun despre aceasta ca este sfintita si capata proprietati supranaturale prin interventia directa a Duhului Sfant. Cel mai bun argument pentru a sustine sfintenia acestei ape este ca nu se alterează in timp, pastrandu-si calitatile chiar si un an sau doi.
Natura se purifica de Boboteaza
Agheasma se bea dimineata, inainte de micul dejun, in zilele de post, de sarbatori sau la ceas de boala sau de mare necaz. Ajuta la curatarea gospodariilor de duhuri rele, moroi, serpi, purici, boli, dar si de influenta oamenilor rai. Boboteaza este, simbolic si o sarbatoare a purificarii naturii de fortele raului, prin apa sfintita. Tot acum, in anumite zone ale tarii, se fac previziuni despre conditiile meteorologice din acest an, daca acestea vor fi sau nu favorabile recoltei.
Nu este bine sa speli sau sa lasi haine la uscat
In ziua de Boboteaza nu este bine sa lasi haine la uscat pentru ca duhurile rele se ascund sub ele pentru a scapa. 2 saptamani dupa aceasta sarbatoare nu este bine sa speli rufe in parauri pentru ca duhurile rele se vor agata de ele. Nu este bine sa te speli pe cap sau sa speli rufe pentru ca se murdareste apa sfintita. De asemenea, cei care se spala pe cap in aceasta zi se vor confrunta cu dureri de cap tot anul.
Stropirea caselor si animalelor cu apa sfintita
Oamanii isi stropesc casele si animalele cu apa sfintita pentru a le proteja. In satele de pe malul unor rauri, in timpul slujbei de Boboteaza, preotii arunca o cruce de lemn in apa rece, iar tinerii curajosi inoata pentru a o recupera. Acelasi lucru se intampla si pe litoral.