Semințele de chia au fost numite în nenumărate rânduri « semințele minune », « super semințele », «super hrană », însă în urmă cu 3500 ani micile semințe erau un aliment de bază pentru azteci și mayași. De fapt războinicii lor le foloseau în timpul călătoriilor mai lungi, fiind practic singura lor sursă de hrană. Cu toate că sunt niște semințe micuțe, valoarea lor nutritivă este foarte mare, astfel încât îi puteau menține în formă fară probleme.
În anul 1980, Dr. Wayne Coates, un cercetător de la Universitatea din Arizona a redescoperit semințele de chia și a început să le studieze valorile nutriționale.
Pe măsură ce stilul de viață vegan și vegetarian au început să devină un adevărat trend, celebrele semințe au trezit interesul tuturor, pentru faptul că au un conținut bogat în proteine.
Semințele de chia sunt o sursă importantă de antioxidanți. Aceștia sunt responsabili cu încetinirea procesului de îmbătrânire, cu un aspect mai tânăr al pielii și chiar pot reduce riscul de cancer. În combinație cu afinele, crează un adevărat boost de tinerețe : ¼ cești cu afine, 1 ceașcă de lapte de cocos, 2 lingurițe de sirop de arțar, 1 jumătate de linguriță de extract de vanilie și ¼ cești semințe de chia.
Semințele de chia conțin o cantitate impresionantă de fibre, ceea ce înseamnă că sunt foarte sățioase, susțin sănătatea sistemului digestiv și un tranzit eficient.
Semințele de chia sunt o sursă rară de acizi grași Omega-3, foarte importanți pentru organismul nostru deoarece ne ajută să luptăm cu depresia, ne îmbunătățesc somnul și reduc riscul bolilor cardiace. Pe lângă ele numai peștele, nucile și semințele de in mai conțin Omega-3.
Pentru persoanele care nu consumă carne, semințele de chia sunt o sursă foarte bună de proteine. 2 lingurițe de semințe de chia conțin 4 grame de proteine, iar în combinație cu unt de arahide și fulgi de ovăz crează un real cocktail de energie.
La fel de impresionant este faptul că semințele de chia conțin mai mult calciu decât majoritatea produselor lactate. Dacă le și combinăm cu un iaurt și cu fructe, aduc un bun aport de calciu în organism.