De peste un secol, oamenii de stiinta au observat o corelatie intre intreruperea somnului si tulburari de dispozitie, cum ar fi anxietatea si depresia, fara insa a gasi o corelatie stiintifica.
In tentativa de a afla care sunt cauzele reale, cercetatorii de la Berkeley au folosit o serie de masuri experimentale, inclusiv polisomnografie si RMN, iar rezultatele au aratat ca o singura noapte de nesomn poate duce la crestere spectaculoasa a tulburari de anxietate diagnosticata clinic.
Cercetatorii au reusit sa identifice o faza de somn, cunoscuta sub numele de NREM (non-miscare rapida a ochilor), care ar putea fi direct legata cu o mai buna activitate ulterioara si o reducere a starii de anxietate. „Am identificat o noua functie de somn profund, una care scade anxietatea peste noapte prin reorganizarea conexiunilor in creier. Somnul profund pare a fi un anxiolitic natural (inhibitor de anxietate)’’, a mai spus cercetatorul.
Potrivit expertilor, in somnul profund, creierul pare sa se ,,spele’’ de proteinele toxice adesea asociate cu dementa si boala Alzheimer. „Cel mai bun pod dintre disperare si speranta este o noapte buna de somn.”, a concluzionat expertul.
Alte cercetari stiintifice au aratat, in trecut, ca un somn sanatos, in care corpul se reface complet, dureaza intre 6 si 8 ore. Sub acest nivel, organismul nu are timp sa isi refaca conexiunile, iar peste acest nivel, metabolismul intra intr-un sistem de stand-by daunator pentru starea de sanatate.