Metabolismul este un proces complicat și complex, însă un lucru este clar : seleniul este important pentru noi deoarece el produce arderea caloriilor în organism. Seleniul se poate regăsi în mod natural în diverse alimente, însă există și suplimente care îl conțin.

Ca în cazul oricărui supliment, trebuie să avem grijă la cantitatea administrată, deoarece nu este bine să luăm prea mult sau prea puțin. Analizele de sânge ajută ca acesta să fie dozat în mod corect. Doza recomandată pentru un adult de peste 14 ani este de 55 micrograme/zi, însă aceasta trebuie ajustată în funcție de necesitatea fiecăruia, în urma consultării unui medic specialist.

Dintre toate beneficiile sale, este de reținut faptul că seleniul este esențial pentru sănătatea glandei tiroide. Aceasta conține cea mai mare concentrație de seleniu în țesutul ei, iar menținerea tiroidei în forma cea mai bună este esențială pentru buna funcționare a metabolismului, cât și pentru creșterea și dezvoltarea normală. Administrarea de seleniu protejează suplimentar glanda tiroidă și scade nivelul de anticorpi specifici tiroiditei Hashimoto. Acest supliment nu poate înlocui tratamentul medicamentos recomandat de către medicul specialist.

Seleniul întărește sistemul imunitar prin faptul că scade stresul oxidativ și reduce inflamația. De asemenea, este util pentru organism în lupta cu radicalii liberi.

Persoanele care suferă de diferite forme de alergii astmatiforme au manifestat o reducere a simptomelor după administrarea de suplimente cu seleniu.

Cum ne putem asigura o cantitate suficientă de seleniu
Pentru majoritatea oamenilor, să consume alimente bogate în seleniu este destul de ușor, deoarece fără să își dea seama, aveau deja aceste alimente incluse în dietă. Cele mai mari cantități de seleniu se regăsesc în carne, fructe de mare și lactate, însă și pentru persoanele vegane poate fi destul de ușor, putând consuma nuci braziliene de câteva ori pe săptămână. Cu toate acestea, unele persoane nu asimilează o cantitate suficientă numai prin alimentație, motiv pentru care au nevoie de suplimente pe bază de seleniu. Cantitatea și perioada de administrare trebuie întotdeauna stabilite de un medic, deoarece intoxicația cu seleniu poate fi foarte periculoasă.

Recomandari