Alimentatia sanatoasa devine un goal pentru cei mai multi dintre oameni. La baza, aceasta presupune folosirea ingredientelor cu mai putine grasimi, dar bogate in vitamine si minerale, dar si obiceiurile pe care oamenii le au la masa sau cand merg la cumparaturi. Evident, nu uitam nici de cantitatea de mancare din farfurie.
1. Evita sa mananci pe fuga
Ritmul in care mananci influenteaza si cantitatea de mancare, dar si numarul de kilograme pe care le acumulezi. Hormonii sunt cei care controleaza senzatia de satietate, cantitatea de mancare si apetitul. Acestia trimit catre creier semnalul de ”mi-e foame”/ ”sunt satul”, semnal care ajunge cam in 20 de minute. Multe studii efectuate pe acest subiect au demonstrat ca, atunci cand mananci mai incet, vei consuma mai putine calorii la masa. Acest lucru se traduce si prin mentinerea greutatii corporale sau pierderea kilogramelor in plus.
2. Ingrediente proaspete
Daca locuiesti la curte si ai gradina esti norocos. Poti opta pentru plantarea ierburilor aromatice si legume. In acest fel te vei bucura mereu de ingrediente proaspete si vei avea certitudinea ca nu au fost stropite cu tot felul de substante sau ca nu au fost crescute artificial. In caz contrar, incearca sa cumperi legume din piata de la oamenii care le-au cultivat in propria gradina. Evita sa cumperi legume din supermarket.
3. Oua la micul dejun
Nu este o noutate ca ouale sunt foarte sanatoase. Sunt bogate in proteine si nutrienti care ofera rapid senzatia de satietate. In acest mod nu ve mai simti nevoia de a lua diferite gustari intre micul dejun si masa de pranz.
4. Legume, legume, legume
Orice masa ar trebui sa contina si legume. Nutritionistii recomanda sa consumam prima data legumele, apoi restul ingredientelor din farfurie. Explicatia este simpla: vei manca legumele cand ti-e foame, iar in timp ce vei manca carnea sau orice altceva mai exista in farfurie, vei simti deja senzatia de satietate
5. Nu ezita sa incerci retete noi
Incearca sa gatesti o reteta noua cel putin o data pe saptamana. Acest obicei te va ajuta sa diversifici nutrientii pe care ii consumi. In cazul in care ai o reteta prefera poti opta pentru a o prepara cat mai sanatos.