În ultimii 2000 de ani medicina a avansat și a căpătat o cu totul altă formă. În aceste condiții, de ce am ține oare cont de ceea ce credeau grecii antici despre medicina vestică?
Grecii antici sunt considerați fondatorii medicinei, în urmă cu aproximativ 2000 de ani. De atunci însă cunoștințele noastre despre corpul uman și cum putem trata diversele afecțiuni au avansat, nemaiavand nicio legătură cu ceea ce era în trecut.
În aceste condiții, întrebarea general valabilă ar fi: de ce să ne străduim să studiem medicina veche, înainte că oamenii să aibă cunoștinte despre microbi, antibiotice, circulația sângelui sau anestezice? Cu toate că în prezent avem o imagine mult mai detaliată și precisă asupra medicinei, cu siguranță există în continuare detalii transmise de către grecii antici, valabile până în zilele noastre.
Noile sau vechile tratamente
Este posibil ca o plantă care se folosea în trecut pentru tratarea unei afecțiuni să stea la baza unui medicament, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă. Acesta ar trebui să treacă prin diverse etape de testare esențiale, iar acest lucru nu are întotdeauna o finalitate.
Cu toate acestea, nu medicamentele au fost cele care au inițiat medicina. În prima etapă a fost dieta în sensul de stil de viață, incluzând mâncare, băutură, exercițiu fizic și odihna. Că și în acele vremuri, starea de bine a unui pacient nu este data numai de echilibrul la nivelul corpului, dar și la nivel mental. Cu foarte multe boli care pornesc de la obezitate și sănătate mentală, nu este surprinzător faptul că medicina începe să se întoarcă la abordarea holistica a Greciei Antice.
Medicina necesită încredere
Cu toții suntem cel mai probabil reticenți în a folosi un tratament din vremea Greciei Antice, însă suntem în continuare convinși că relația medic/pacient este una foarte importantă. În continuare ni se spune ”Poți avea încredere în mine, sunt medic”. Cu toate acestea, în antichitate existau o serie de temeri în privința doctorilor. Pentru că ei nu erau membri ai familiei, oamenilor li se părea riscant să îi lase să se apropie de corpul lor, în special atunci când nu se simțeau în putere. Să fii bolnav era un semn de pierdere a controlului de sine și prin urmare afecta masculinitatea unui bărbat.
Pentru a căștiga încrederea unui pacient, medicul trebuia să se asigure că imaginea lui era una impecabilă. Astăzi identificăm acest lucru cu halatul alb. În Grecia Antica însemnă să poarte haine modeste, să nu își dea cu parfumuri puternice și niciodată să nu recite poezii lângă patul unui pacient. Ușor de înțeles, cum versurile din tragedia greaca sunau cam așa «moartea este singura modalitate de a șterge toată mizeria», lucru nu tocmai plăcut să îl auzi atunci când ești bolnav. Ca medic, trebuia să înveți să iți înțelegi pacienții și nevoile lor, astfel încât să le câștigi încrederea. Acest lucru este valabil în continuare și în zilele noastre.
Tratamentele vin și pleacă
Medicina nu este un proces liniar, ea are suișuri și coborâșuri, iar noile descoperiri nu au întotdeauna efectul dorit. Disecarea corpului uman pentru a descoperi modalitatea în care acesta funcționează, a luat avânt în secolul 3 I.Hr. însă abandonată sute de ani mai târziu. Atunci când medicina greacă și-a făcut loc în Roma, nu a avut success imediat, astfel încât unul dintre primii doctori greci de acolo era numit Măcelarul.
Succesul pe care l-a avut ulterior medicina greacă nu s-a datorat faptului că era mai bună. Cel mai probabil a atras pentru că era o abordare nouă și era practicată de cineva din afara familiei, sau pur și simplu pentru că avea explicații detaliate atașate.
Cu toții vrem să știm «de ce»
De ce eu? De ce acum? Vechile credințe dădeau vina pe zei sau pe faptul că o persoana nu a onorat zeul potrivit la momentul potrivit. Medicina antica explica de asemenea boala că pe un lucru pe care o persoana l-a făcut în mod eronat, sau în perioada greșită a anului.
Astfel, din momentul în care cunoaștem motivul, putem afla ce putem face pentru a ne reveni. Medicina antică spunea că este greșit să învinuim numai pacientul pentru o afecțiune, lucru pe care medicina modernă abia a început să îl înțeleagă.
Nu suntem atotștiutori
Grecii antici credeau că ei au toate răspunsurile. Privind la un sistem medical atât de diferit de al nostru, însă care a rezistat totuși secole la rând, ne învață faptul că nu ar trebui niciodată să acceptăm ceva care nu prezintă o provocare și fără să avem dovezi suplimentare. Tot grecii antici ne-au învățat însă că medicina trebuie să aibă sens pentru cei care ne ascultă. Tratamentele au fost și sunt personalizate fiecărui individ în parte. În mod asemănător, în era medicinei genetice, să adaptăm totul la nivel de individ.