Imaginați-vă că vă plimbați de-a lungul unul câmp de lavandă, al cărui capăt nici nu îl puteți cuprinde cu vederea, iar parfumul care plutește în aer vă crează o stare de bine, asemănătoare cu mângâierea aripilor de înger!

Puțini sunt cei care pot rămâne indiferenți la parfumul acestei plante. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că lavanda are multiple întrebuințări, fie că vorbim despre uleiuri esențiale, produse pentru îngrijirea părului, suplimente alimentare care tratează durerile de cap, insomniile și multe altele.

În gastronomia modernă, lavanda este folosită pentru a aduce aromă și culoare preparatelor de patiserie și cofetărie.

Se spune despre lavandă că ar fi apărut în urmă cu aproximativ 2500 de ani, în zona Mării Mediterane, în India și Orientul Mijlociu. Numele ei vine din latinescu “lavare”, care înseamnă “a curăța” sau “a spăla”.

Romanii foloseau lavanda atunci când făceau baie, o așezau în așternuturi pentru a le da o aromă plăcuta, sau o purtau în păr drept ornament. Tot ei au descoperit și efectele terapeutice ale lavandei.

Iată mai jos câteva dintre beneficiile cunoscute ale lavandei:

Lavanda este cultivată în primul rând pentru producerea uleiurilor esențiale, extrase din flori și frunze.

Uleiul de lavandă este un foarte bun antiseptic, dezinfectant și anti-inflamator. De asemenea, este adesea folosit în aromaterapie. Sunt cunoscute de asemenea efectele benefice ale uleiului de lavandă asupra înțepăturilor de insecte, tăieturilor minore, arsurilor ușoare sau asupra diverselor afecțiuni ale tenului, cum ar fi acneea. Uleiul poate fi administrat și intern, fiind util pentru sănătatea stomacului, în special pentru cei care au aciditate sporită sau sindrom dispeptic. Uleiul de lavandă este folosit la saloanele de masaj, fiind util pentru inducerea stării de relaxare.

În gastronomie

Cum lavanda face parte din aceeași familie cu menta, ea este folosită în foarte multe preparate în bucătărie. Se poate adăuga la diverse supe, salate, produse de patiserie și prăjituri, aducând tuturor o aromă deosebită și un gust unic.

Lucruri mai puțin cunoscute despre lavandă

* se spune că romanii ar fi adus lavanda în Marea Britanie, iar costul unui gram de lavandă era egal cu salariul mediu pe o lună câștigat la Roma

* Regina Victoria era îndrăgostită de florile de lavandă. Toată mobila ei era curățată cu produse care conțineau ulei de lavandă, iar ceaiul ei preferat era cel obținut prin infuzarea florilor de lavandă.

* planta ajunsă la maturitate poate supraviețui fără apă

* în Egiptul antic lavanda era folosită în procesul de mumificare

* grecii foloseau planta pentru a trata insomniile și durerile de spate

* pictorii renascentiști au folosit lavandă pentru a îmbunătăți paleta de culori din tablourile lor.

Astfel, lavanda nu este o simplă plantă, ea a devenit de-a lungul timpului un adevărat simbol al grației, curățeniei, purității, liniștii și sanctității. Mirosul său dulce ne ajută să ne găsim pacea interioară și să ne îmbunătățim concentrarea. După o zi grea și stresantă, o baie aromată cu infuzie de lavandă este secretul obținerii unui somn liniștitor.

Recomandari