Incet si sigur toamna isi va intra in drepturi depline. Stim deja ca acest anotimp poate fi capricios iar schimbarile se pot produce de la o ora la alta: acum este cald, peste o ora ploua torential.
Orice sofer trebuie sa fie pregatit de drum indiferent ca este soare, bate vantul sau ploua cu galeata.
1. Cumpara stergatoare noi pentru parbriz
In cazul in care stergatoarele tale sunt uzate (ai circulat cu ele mai mult de 10 000 de kilometri), primul pas este sa le schimbi. Daca acestea lasa urme pe parbriz sau chiar portiuni necuratate, este alt semn ca trebuie sa faci o vizita intr-un magazin de piese si accesorii auto.
2. Sterge farurile si stopurile
Acest gest ar trebui sa devina un obicei frecvent pentru toti soferii. Blocurile optice trebuiesc sterse chiar daca vremea este frumoasa deoarece praful de pe asfalt reduce eficienta corpurilor de iluminat. In cazul in care nu obisnuiesti sa stergi prea des farurile si stopurile, incearca sa faci asta de fiecare data cand planuiesti sa pleci la drum mai lung.
3. Benzi reflectorizante atasate pe haine
Desi pare ciudat, aceste benzi reflectorizante joaca un rol vital. Sa presupunem ca te deplasezi cu masina noaptea, afara ploua, vizibilitatea este redusa si strada/ drumul este neiluminat. In cazul in care opresti si vrei sa cobori din masina (din diferite motive) vei fi mai usor observat de catre ceilalti participanti la trafic. Spre exemplu, un pieton care poarta o vesta cu benzi reflectorizante este observat este de soferii auto de la o distanta de aproximativ de 100 – 1500 de metri.
4. Foloseste proiectoarele de ceata
Ceata este un fenomen periculos care le da mari batai de cap tuturor soferilor. Farurile de ceata reflecta o raza orizontala si plata care ”taie” ceata. Chiar daca poti merge cu proiectoarele de ceata constant, lampile de ceata din partea de spate a automobilului ar fi bine sa le opresti dupa ce ai trecut de zona cu conditii de vizibilitate redusa.
5. Calm, calm, calm! Graba strica treaba!
Un lucru vital este sa eviti sa te grabesti atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile sau asfaltul este umed. Un carosabil ud poate conduce la un fenoment destul de neplacut: acvaplanarea. Sa nu uitam ca riscul de accidente este crescut in conditii meteo nefavorabile.