Ne bucuram de o toamna prelungita cu temperaturi ridicate in luna noiembrie. Chiar si asa trebuie sa fim prevazatori pentru ca iarna se apropie de Romania, incet si sigur. In acest sens, trebuie sa ne pregatim masinile pentru sezonul rece. Astazi notam cateva sfaturi utile de care puteti tine cont.
Nu neglija caroseria
Caroseriile de azi nu mai sunt ca cele de acum 20 de ani. Chiar si asa, nu toti producatorii cauta solutii ingenioase pentru protejarea caroseriei, ceea ce in timp se poate transforma intr-o mare problema.
Niciun sofer nu-si doreste sa-si vada masina atacata de rugina. Un sfat bun este sa va spalati masina de 1-2 ori pe luna pentru a indeparta sarea. Acest lucru nu va garanteaza ca rugina nu va aparea deloc, dar macar puteti intarzia aparitia ei. Exista produse care protejeaza impotriva coroziunii. Este necesar sa aplicati un singur strat de protectie pe sasiul masinii.
Sterge-o din calea mea
Iarna este un anotimp imprevizibil, iar de cele mai multe ori suntem luati prin surpindere – si noi, dar mai ales autoritatile. Cand vine vorba de stergatoare, acestea trebuie sa reuseasca sa indeparteze zapada de pe parbriz. Stergatoarele intra in categoria consumabilelor care necesita schimbare la o anumita perioada de timp. Un set de stergatoare uzate nu vor indeparta murdaria si apa cu eficienta, iar parbrizul va fi mai mult manjit decat sters.
Lichid de parbriz
In supermarket-uri si magazine de piese auto veti gasi 2 tipuri de lichid de spalare: de vara si de iarna. Ambele arata la fel, dar compozitia este total diferita. Lichidul de iarna indeparteaza cu usurinta sarea si straturile groase de murdarie. Mai mult decat atat rezista pana la temperaturi de -20 grade Celsius fara sa inghete. In medie, pretul unui bidon de 5 litri este aproximativ 20 de lei. Desigur, sunt si sortimente mai scumpe.
Arunca o privire la bateria de sub capota
Verifica starea bateriei inainte de instalarea frigului pentru a nu avea surpriza de a nu-ti mai porni masina in diminetile geroase. Cele mai multe baterii dispun de un indicator luminos. Acesta devine rosu cand tensiunea este scazuta si verde cand bateria se afla in stare buna. Culoarea neagra inseamna ca bateria este descarcata si nu mai poate fi folosita.
Adio racleta, bun venit lichid de dezghetare
Exista dimineti cand masinile sunt pur si simplu acoperite de un strat de gheata. Indepartarea acesteia cu o racleta dureaza mult si poate provoca si zgarieturi. Apelati cu incredere la lichidele de dezghetare care vor topi gheata si zapada in cel mai scurt timp. Se gasesc in toate magazinele la preturi accesibile.
Tu cum iti pregatesti masina pentru iarna?