Este clar că lumea merge în direcția SSD-urilor. Sunt mult mai rapide și de dimensiuni mai mici decât un hard drive obișnuit. În cele mai multe cazuri, puteți avea aceeași capacitate a drive-ului, la un preț similar. Cu toate acestea, dacă vă gândiți să faceți această achiziție, trebuie să țineți cont de câteva detalii, incluzând prețul, performanțele și specificațiile.
Care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont la achiziționarea unui SSD?
1. Verficati și comparați prețul SSD-ului
Prețurile SSD-ului au scăzut în ultimul timp. În anul 2010, prețul mediu era undeva la 3 USD/gigabyte, iar în 2021 este de 0.09 USD per gigabyte. Bineînțeles, această scădere va continua, pe măsură ce capacitatea va crește, însă prețurile par să rămână destul de stabile. Cu toate acestea SSD-urile sunt ceva mai scumpe decât hard drive-urile clasice și această diferență nu este de neglijat. De exemplu, un Western Digital de 1T poate fi achiziționat cu 40 USD. În cealaltă tabără, un SSD SanDisk Plus de 1T are preț dublu, dar este cu tot atât mai rapid.
Astfel, dacă vreți să faceți economie, HDD este deasupra SSD, fără niciun dubiu. Dacă aveți un buget limitat, rămâneți la HDD și nu veți avea probleme. Cu toate acestea, SSD-urile nu au fost niciodată mai ieftine față de cum sunt acum. Chiar dacă vă achiziționați un SSD de 120GB, pe care să vă păstrați sistemul de operare, tot veți observa diferența.
Dacă decideți să cumpărați un SSD, unul cu o capacitate mai mare vă va aduce mai multă valoare. De exemplu, Crucial MX500 1TB costă 99 USD. Pentru numai 67 USD în plus, veți putea beneficia de capacitate dublă de stocare – 2TB.
2. Care sunt specificațiile fizice ale unui SSD?
Atunci când vă achiziționați orice component hardware, verificați eventualele incompatibilități. Cel mai bun SSD din lume vă fi nefolositor dacă nu îl puteți instala pe PC-ul vostru. Din fericire, ele sunt destul de standardizate.
3. Performanța
Principalul beneficiu al unui SSD comparativ cu un HDD, este faptul că SSD-ul este semnificativ mai rapid. Cu un SSD instalat, computerele se deschid în câteva secunde, programele se lansează aproape instant, iar fișierele sunt trasferate de 10 ori mai rapid.
Astfel, chiar și cel mai slab SSD este cu mult peste un HDD, atunci când vine vorba despre performanță.
Iată 2 opțiuni de SSD de luat în calcul:
- SanDisk Ultra 500GB, care are o viteză de citire de 560MB/s și o viteză de scriere de 530MB/s
- Samsung 870 EVO 500GB, cu o viteză de citire de 560MB/s și una de scriere de 530M/s. Cu toate că sunt la fel de performanțe, Samsung are un cost aproape dublu față de SanDisk.
4. Capacitatea de stocare
Este o diferență importantă între modul de operare al unui SSD și al unui HDD. În timp ce HDD-ul se confruntă în mod frecvent cu fragmentarea, nu trebuie să vă faceți în acestea privință pentru un SSD. Datele scrise pe un SSD se numesc pagini. Un grup de pagini poartă numele de bloc. La un anumit moment, paginile dintr-un bloc pot fi goale toate, pline toate sau un mix între ele. Datorită modului în care este conceput un SSD, este imposibil să scrieți date peste alte date, ceea ce la HDD era posibil.
5. Durata de viață
Ultimul lucru pentru care trebuie să vă faceți griji este durata de viață a unui SSD. Peste 74% dintre aceste harduri durează cu mult peste cei 4 ani cât sunt în garanție. Spre deosebire de HDD-uri, SSD-urile nu au componente care se desprind, ceea ce le permite să fie mai silențioase Un SSD însă este mult mai sensibil la căderile de tensiune. Întreruperea electricității ar putea conduce la corupere a datelor de pe drive sau chiar la o defecțiune majoră. Durata de viață a unui SSD este intre 4 și 7 ani. După această perioadă, șansele de a ceda sunt foarte mari.