Chimistul Robert Chesebrough a inventat în anul 1870 vaselina, cea care avea să devină mai târziu elemental cheie în orice rutină de îngrijire a pielii. Ea este în același timp și unul dintre produsele recomandate de către dermatologii din lumea întreagă. Experții în frumusețe, mamele, manichiuristele, cu toții se declară fani ai produsului minune.
De ce este atât de apreciată vaselina?
Vaselina poate fi folosită începând de la nas și până la degetele picioarelor și este benefică în mod deosebit pentru zonele precum coate, genunchi sau tălpi. Ea poate fi aplicată în același timp în jurul ochilor sau pe cuticule. Vaselina este produsul emollient cel mai accesibil din punct de vedere al prețului. Este un produs hipoalergic oclusiv, ceea ce înseamnă că hidratează și pătrunde în profunzimea pielii, mai ales dacă o aplicăm după baie.
Cum folosim vaselina?
Pe cât posibil, este bine să aplicăm vaselina pe pielea umedă, este mult mai eficientă în felul acesta.
Vaselina poate fi aplicată pe tăieturi și zgârieturi, în zone în care aveți pielea foarte uscată. La fel de bine poate fi folosită pentru iritațiile de scutec sau pentru zona din jurul unghiilor. În anotimpul rece, ea poate fi aplicată seara la culcare pe mâini, dimineața veți observa cu siguranță diferența.
Vaselina în ritualuri de înfrumusețare
Una dintre cele mai importante utilizări în materie de frumusețe este pentru buze. Buzele nu au glande sebacee, astfel încât pot deveni foarte uscate. Vaselina ajută în acest sens. Puteți aplica vaselina și în zonele de pe față unde aveți pete pigmentare. De asemenea, o puteți folosi pentru aranjarea sprâncenelor.
Ajutorul neprețuit al dermatologilor
Vaselina este un produs folosit intens de către dermatologi. Mulți dintre noi considerăm că dacă lăsăm cicatricea rezultată în urma operației liberă, se va vindeca de la sine, mult mai rapid. Adevărul este că de cele mai multe ori această practică duce la disconfort local, mâncărimi. Pentru a ajuta rana să se vindece mai repede, puteți aplica un strat subțire de vaselină.
Atenționări speciale
Dacă aveți pielea foarte bogată în sebum, sau un ten acneic, discutați cu un dermatolog înainte de a folosi vaselina. De asemenea, dacă ați suferit o arsură solară, nu aplicați vaselina imediat, deoarece poate sigila și menține mult prea activă arsura.