In acest articol vei vedea cateva lucruri de care sa tii cont inainte de a merge cu masina la ITP.
In primul rand este bine de stiut ca incepand cu data de 20 Mai 2018 s-au introdus noi reguli in ceea ce priveste ITP-ul.
– Masinile mai vechi de 12 ani fac ITP-ul anual. Este o masura de siguranta foarte buna pentru ca la masinile vechi uzura este vizibila de la an al an.
– Masinile noi primesc de la RAR 3 ani, chiar daca producatorul acorda doar 2 ani.
Cum stabilim varsta autovehicului? Varsta masinii se stabileste in functie de anul de fabricatie si nu in functie de data darii in folosinta (detalii aici: https://youtu.be/UxY35higK2s?t=148).
– Parbrizul. Pana acum erau permise niste fisuri sau mici fisuri. Acum nu mai sunt permise fisurile in zona de acoperire a stergatoarelor, adica cea mai mare parte a parbrizului. (Vezi detalii complete aici: https://youtu.be/UxY35higK2s?t=667)
– In statiile ITP s-au introdus obligatoriu camere de luat vederi. Astfel ITP-ul este mult mai strict.
Sfaturi utile inainte de a merge cu maina la ITP:
1. Verifica toate luminile de la masina. Poti fi respins de la un bec ars! Nu toti inspectorii verifica masina inainte ca aceasta sa fie bagata in statie.
2. Frana de mana. Trage frana de mana la maximum. Dupa aceea incearca sa pleci de pe loc. Daca vei pleca cu greu sau rotile vor merge taras atunci totul este ok. Daca vei pleca cu usurinta atunci nu vei trece de testul ITP. (Vezi toate detaliile aici: https://youtu.be/UxY35higK2s?t=363)
3. Mergi intr-un service pentru o constatare mecanica inainte de a merge la ITP (costul nu este foarte mare, in jur de 50 Lei). Astfel vei elimina varianta de a fi respins. (Vezi aici de ce este bine si recomandat sa faci acest lucru: https://youtu.be/UxY35higK2s?t=395)
4. Nu merge la ITP cu lumini albastre, folii pe geamuri sau roti mai mari decat este permis.
5. Asigura-te sa ai un extinctor, doua triunghiuri si o trusa de prim ajutor. Daca nu ai triunghiuri si trusa, acestea sunt defecte minore si poti trece ITP-ul cu defect minor, insa daca nu ai extinctor nu vei trece, acesta fiind obligatoriu.
6. Daca ai motor pe motorina si nu ai filtru de particule din fabrica exista varianta sa ai depuneri pe evacuare. In aceasta situatie mergi intr-un loc mai ferit, incalzeste masina, tureaz-o bine pentru a evita sa fii respins din cauza fumului.
7. Ai grija sa ai toate actele necesare pentru ITP la tine:
– Cartea de identitate a autovehiculului (original)
– Certificatul de inmatriculare (original)
– Buletinul celui care se prezinta cu masina, nu neaparat al proprietarului (original)