„Toate au un inceput”, spune o veche vorba romaneasca care se aplica si in materie de spoturi de iarna. Sporturile de iarna pot fi o experienta greu de descris in cuvinte, iar asta o pot confirma cei care le practica deja. Chiar daca nu a nins suficient de mult la munte, adminsitratorii partiilor folosesc tunurile cu zapada artificiala. Astazi iti prezentam cateva sfaturi utile daca esti incepator in ale sporturilor de iarna.
Sa presupunem ca vrei sa te dai cu schiurile iarna asta. In primul rand vei avea nevoie de un echipament adecvat.
Cum alegi schiurile potrivite
Lungimea schiurilor este foarte importanta deoarece trebuie corelata cu inaltimea schiorului, dar si cu tipul de schi practicat. Pentru o persoana incepatoare se recomanda purtarea unor schiuri ceva mai mici decat inaltimea sa. Schiurile pentru incepatori au structura mai moale si reactioneaza mai lent pentru ca nu sunt concepute pentru viteza.
Conteaza foarte mult si tipul de teren pe care vei folosi schiurile. De exemplu, cele pentru partii amenajate sunt orice tip de schiuri, partiile fiind cel mai simplu teren pentru practicarea sportului, dar adaptate la nivelul de pregatire si la stilul dorit, pe cand cele pentru partiile cu zapada afanata sau pentru padure sunt cele polivalente, care ofera un compromis intre aderenta si flotabilitate si control.
Cum alegi imbracamintea
Imbracamintea trebuie sa fie nici prea prea, nici foarte foarte. Nici prea groasa pentru a produce transpiratie si supraincalzire, dar nici prea subtire incat sa nu asigure incalzirea necesara. Este recomandat sa folositi haine in 3 straturi:
- de baza – care vine in contact cu pielea, sa fie termic si sa elimine transpiratia
- intermediar – care pastreaza caldura;
- exterior – o geaca impermeabila, calduroasa si cu proprietati care ajuta la oprirea vantului.
Importanta unui instructor de schi
Din exterior pare usor, dar in realitate o experienta fantastica se poate transforma in ceva neplacut daca nu avem toate informatiile corecte. Daca nu ai mai schiat pana acum, ar fi indicat sa iei cateva lectii de schi. Domeniile schiabile din Romania au instructori care ii invata pe turisti cum sa schieze. Lectiile sunt foarte importante pentru ca se invata tehnici corecte in diferite situatii, dar si informatii esentiale.
Ce reguli trebuie sa respectam pe partie
Regulile sunt evidentiate de Federatia Internationala de Schi, dar si de un ordin de ministru:
- sa se schieze astfel incat sa nu fie pusa in pericol viata altor schiori;
- sa se adapteze viteza si maniera proprie de a schia potrivit pregatirii tehnice, conditiei fizice, starii zapezii, gradului de dificultate al partiei, conditiilor atmosferice si densitatii traficului pe partii;
- sa se aleaga cu grija traiectoria de coborare pentru a proteja schiorii aflati in aval;
- depasirile sa fie suficient de largi pentru a evita o eventuala evolutie neasteptata a celui care urmeaza sa fie depasit;
- sa se evite stationarea pe partie, iar in cazul caderii, sa se elibereze partia cat mai rapid;
- daca se urca sau se coboara pe jos, sa fie folosita numai marginea partiei;
- sa se respecte indicatoarele de semnalizare;
- sa se anunte posturile de prim ajutor in cazul accidentarii unui schior.
- sa nu coboare pe partii folosind sanii sau alte dispozitive improvizate;
- sa nu deterioreze indicatoarele de semnalizare;
- sa nu circule pe trasee cu masini sau orice alt tip de vehicul;
- sa nu depoziteze materiale de orice fel sau deseuri pe partii;
- sa nu lipeasca materiale publicitare pe indicatoarele de semnalizare.