Euro 7 este noul standard de poluare al masinilor pe care Comisia Europeana se pregateste sa il adopte. Noile reglementari vor limita si mai mult emisiile nocive precum particulele fine, hidrocarburile sau monoxidul de carbon.
Ce presupune standardul Euro 7
Normele Euro 7 vor reglementa parametrii de poluare pentru generatia finala de motoare termice pe benzina si motorina din Europa. Incepand cu anul 2035, pe teritoriul Uniunii Europene vor putea fi vandute doar masini cu zero emisii. Comisia Europeana a tot amanat adoptarea standardului de poluare Euro 7. Daca normele vor fi adoptate, acestea vor intra in vigoare in anul 2025, poate chiar 2026-2027.
Intarzierile in adoptarea noului set de norme sunt cauzate de mai multi factori: complexitatea crearii regulilor pentru autoturisme, motociclete si camioane, necesitatea de a recunoaste prioritatile tuturor partilor interesate si regulile Fit For 5S referitoare la zero emisii pana in 2035.
„Nu suntem prea convinsi de beneficiile Euro 7. Realitatea de a investi in Euro 7 pentru o rentabilitate scurta si intr-o piata de afaceri foarte dificila in acest moment, cu multe presiuni asupra industriei, devine din ce in ce mai complexa”, a declarat Paul Greening, director pentru emisii si combustibili la grupul de producatori auto ACEA, la evenimentul de la Bruxelles.
Norme mai dure, aer (mai) curat
Euro 7 include inclusiv camioanele comerciale. Totusi, este aproape imposibil ca intreaga gama de camioane sa fie complet electrificata pana in 2035.
Organizatiile de mediu sustin cu tarie adoptarea standardului Euro 7 deoarece aerul va fi mai putin poluat de aceste masini. Cu o floare nu se face primavara, iar noile relgementari nu pot inlocui oceanul de masini cu norme Euro 3 si Euro 4 care polueaza semnificativ mai mult.
Peste 300 000 de persoane au decedat in 2019 in Uniunea Europeana din cauza poluarii aerului. „Trebuie sa imbunitatim performanta generala a tuturor sectoarelor care poarta responsabilitatea pentru nivelurile de emisii și, cu siguranta, sectorul transportului rutier suporta o parte din aceasta”, a mai adaugat Paul Greening.
Mai e mult pana departe
Pentru a avea parte de un aer mult mai curat este nevoie de o pondere mai mare de masini cu emisii zero. Chiar daca modelele electrice incep sa castige teren, ponderea automobilelor cu motoare pe benzina si motorina este mult mai mare. Cel mai probabil, vor mai trece cativa zeci de ani buni sau poate chiar mai mult, pana cand masinile electrice vor fi majoritare.
Ce parere ai despre adoptarea noului standard de poluare Euro 7?