Retinolul este unul dintre ingredientele cele mai cunoscute pentru îngrijirea pielii. Cu toate că efectele benefice asupra pielii sunt multiple, este bine să ținem cont și de posibillele efecte secundare pe care le poate avea.
Cum funcționează
Retinolul are la bază vitamina A. Spre deosebire de alte produse anti-îmbătrânire și anti-acneice care îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii, moleculele de retinol pătrund în profunzimea epidermei. Ajuns aici, retinolul neutralizează radicalii liberi, pentru a stimula producția de colagen și elastină. Acest lucru împiedică formarea ridurilor și deschiderea porilor. De asemenea, retinolul are și un efect exfoliant la suprafața pielii.
Un alt efect cunoscut al retinolului, este acela că poate ajuta în tratamentul acneei severe, în mod deosebit acționând la nivelul cicatricilor rezultate de la aceasta. Majoritatea dermatologilor prescriu pentru acnee tratament cu antibiotic, combinat cu retinol. Rezultatele încep să apară la circa 6 săptămâni de la debutul tratamentului, deci este nevoie de multă răbdare.
Nu în ultimul rând, retinolul este recunoscut pentru efectul său de hidratare la nivelul pielii. Prin faptul că acționează că un ușor exfoliant, retinolul hidratează în profunzime pielea. Acest lucru poate fi benefic și pentru persoanele cu ten gras, controlând astfel producția de sebum de la nivelul porilor.
Ce tratează
Retinolul este utilizat în mod deosebit pentru următoarele probleme ale pielii :
- Acnee
- Riduri
- Pete solare
- Textura neuniformă a pielii
- Hiperpigmentare
- Pori dilatați din cauza acneei, tenului gras și scăderii nivelului de colagen.
Pentru a beneficia din plin de efectele benefice ale produsului cu un conținut de retinol, acesta trebuie utilizat zilnic.
Posibile efecte secundare
Foarte multe persoane care folosesc produse pe bază de retinol, se confruntă cu iritații ale pielii, piele uscată și roșeață. Aceste efecte secundare sunt temporare și în mod normal dispar după câteva săptămâni, timp în care pielea se obișnuiește cu produsul. Dacă efectele nu dispar totuși, trebuie consultat un medic specialist pentru a recomanda eventual un altfel de produs.
Retinolul aplicat la 30 de minute după curățarea fetei poate reduce aceste efecte. De asemenea, în cazul apariției iritațiilor, se poate opta pentru aplicarea din două în două zile, crescând apoi gradual, până când pielea dezvoltă o toleranță la retinol.
Riscul de a se manifesta efecte secundare crește dacă sunt folosite simultan mai multe produse care conțin retinol. Astfel, trebuie citite cu atenție etichetele produselor cosmetice înainte de a le folosi.
Produsele cu retinol trebuie folosite seara, deoarece pot provoca sensibilitate la soare. Mare parte din iritații sunt provocate de expunerea la soare după folosirea unor astfel de produse. Specialiștii recomandă persoanelor care folosesc produse cu retinol să aplice cremă cu protecție solară crescută atunci când ies din casă.
Retinolul nu trebuie folosit în timpul sarcinii, deoarece crește riscul de avort spontan.
Când trebuie să ne adresăm unui medic
Cu toate că produsele cu retinol se pot cumpără fară prescripție medicală, este recomandat să consultăm un medic dermatolog înainte de a le folosi. Medicul ne poate analiza condiția pielii în general și ne poate recomanda cele mai bune produse, bazate pe nevoile individuale.
Dacă nu veți obserba totuși efectele dorite după câteva săptămâni de tratament, medicul dermatolog poate recomanda alte variante de tratament cum ar fi :
- Acidul glicolic și acidul citric cu efect anti-îmbătrânire
- Acidul salicilic pentru acnee
- Dermabraziune pentru îmbunătățirea texturii
- Tratamente cu laser pentru hiperpigmentare, cicatrici și pori dilatați.