Apariția unui micuț în viața noastră este cea mai mare bucurie și împlinire, dar în același timp grijile ne sunt amplificate, binele lui este mai presus de orice și facem tot posibilul să îi asigurăm tot ce este mai bun. Momentul în care începem diversificarea este de asemenea unul foarte important, în care ne interesăm și citim ce trebuie și ce nu trebuie să mănânce bebelușul. Astfel, ne aflăm în supermarket și ne umplem coșul cu fructe și legume frumos colorate, însă oare sunt și sănătoase și hrănitoare ? Dacă ele sunt produse local și este sezonul lor, atunci da, sunt șanse mari că acestea să fie proaspete și să îi asigure celui mic vitaminele de care are nevoie.
De foarte multe ori însă, atât fructele cât și legumele sunt aduse din alte țări, transportate pe distanțe mari și culese înainte de a ajunge la perioada când sunt coapte și bune de consumat. Aceasta înseamnă că nu au avut nici timp suficient pentru a acumula vitaminele și mineralele. Mai mult decât atât, după ce ajung la destinație, ele sunt depuse în magazine pe rafturi, unde sunt expuse la lumină. Căldura și lumina afectează valoarea nutrițională a legumelor și fructelor.
Astfel, legumele congelate ar putea conține mai mulți nutrienți decât cele proaspete
Legumele sunt, în cele mai multe cazuri, congelate la scurt timp după ce au fost culese. Înainte de a fi congelate, legumele sunt prefierte, pentru a nu oxida și în același timp își păstrează intact conținutul de vitamine și minerale. De reținut este faptul că orice legumă începe să își piardă din valoarea nutritivă imediat ce a fost culeasă. În cazul legumelor verzi de exemplu, vitamina C se menține în cantitate mai mare când sunt congelate și se pierde într-o cantitate mare prin expunere la lumină și căldură pe raftul magazinelor.
Sfaturi utile pentru păstrarea legumelor și fructelor congelate :
- Evitați legumele congelate în sosuri, deoarece au un conținut de sare care este de evitat în cazul bebelușilor. De asemenea, trebuie verificat daca fructele nu au fost cumva congelate în sirop de zahăr
- Verificați ambalajele cu atenție. Dacă produsele sunt sub forma unul bulgare în pungă, înseamnă că cel mai probabil au fost congelate și recongelate, lucru care ar putea să le afecteze proprietățile.
- Când mergeți la cumpărături, încercați să țineți pe tot drumul până acasă acest gen de produse în genți speciale cu izolare termică. Imediat ce ați ajuns acasă, puneți-le imediat în congelator.
- Nu păstrați legumele sau fructele mai mult de 6 luni în congelator. Aspectul, gustul și valoarea nutrițională pot fi afectate după această perioadă
- Legumele congelate este ideal să le gătim la abur, astfel încât să le asigure celor mici o cantitate ideală de vitamine.
De reținut :
Este bine să cumpărăm legume proaspete atunci când…
- Este sezonul lor și sunt produse local
- Provin direct de la un producător
- Sunteți siguri că le veți folosi în următoarele 3 zile.
Cumpărați legume congelate atunci când…
- Sunt în afara sezonului lor și varianta proaspătă nu ar fi de încredere
- Mergeți la cumpărături o singură dată pe săptămână
- Nu găsiți sub nicio formă varianta proaspătă