Tilapia este peștele de cultură cel mai răspândit la nivel mondial. Există la momentul actual ferme de tilapia în aproximativ 130 de țări și este preferat de crestatorii de pește pentru că este o specie care se dezvoltă rapid și este hrănit cu alge și soia, în loc de carne. Astfel, putem găsi acest tip de pește în produsele pe care le consumăm în mod frecvent, pornind de la tacos și până la degețele de pește.
Care este de fapt principala îngrijorare a tuturor în privința consumul de tilapia?
Problema generală este faptul că sunt ferme în care peștilor le sunt administrate antibiotice și diverse alte chimicale, toate fiind ulterior depozitate în carne și ingerate de persoana care consumă peștele. La nivel mondial, în America de Sud sunt cele mai organizate ferme de tilapia, având acvarii de dimensiuni foarte mari, cu un bun sistem de circulare a aerului, lucru care face ca peștii să nu se îmbolnăvească. De asemenea, ei sunt hrăniți numai cu ce ar consuma în mod natural, respectiv alge.Situația este total diferită în China și Taiwan unde se pare că peștii ar fi expuși la apa poluată cu numeroase produse chimice.
Ținând cont de toate acestea, este tilapia un pește bun pentru sănătatea noastră?
Tilapia este denumit « puiul de apă » deoarece are proprietăți proteice similare pieptului de pui și albușului de ou. Astfel, 85 de grame de tilapia conțin 20 de grame de proteine. De asemenea, conține fier, complexul de vitamine B, seleniu și zinc.
Cum putem cumpăra tilapia de calitate?
Specialiștii confirmă faptul că tilapia poate avea beneficii asupra sănătății noastre, dacă este crescut în condiții corecte și responsabile. Cum putem să ne dăm seama în calitate de cumpărători de acest lucru ? Experții în nutriție ne recomandă să citim cu atenție etichetele și să căutăm mereu să cumpărăm peștele care este crescut în țări din America Latină, cum ar fi Ecuador, Peru sau Columbia.
De asemenea, fiind un pește bogat numai în Omega 3, este recomandat să îl alternăm cu un alt pește de genul somonului, bogat în Omega 6. Consumat o dată pe săptămână, cu siguranță este o alternativă mult mai sănătoasă decât hamburgerii sau cartofii prăjiți.