Cozonacul este un desert traditional pregatit de gospodine de Craciun si de Paste. De la umplutura cu nuca si rahat, pana la tot felul de creme, fistic sau ciocolata belgiana, reteta cozonacului a evoluat destul de mult.
Probabil, ti s-a intamplat sa nu iti creasca aluatul cozonacului. Aceasta situatie apare, de obicei, la primele incercari de a-l prepara. Indiferent ca faci cozonac cu sau fara framantare, exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti. In caz contrar, aluatul cozonacului nu va creste, iar tu vei irosi fara rost toate ingredientele.
Nu ai cernut faina
Faina pentru cozonac trebuie sa fie complet uscata, calda si cernuta 2-3 zile la rand inainte de a prepara aluatul. Exista si un truc simplu pentru a verifica daca faina este suficient de uscata. Strange faina intr-un pumn timp de cateva secunde si apoi deschide palma. Daca se imprastie, este buna de folosit. Daca observi ca se formeaza mici cocoloase, mai trebuie lasata la uscat.
Ingrediente reci
Toate ingredientele pe care le folosesti la cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei. Este complet gresit sa iei laptele din frigider si sa-l torni in compozitia pentru aluat. Este recomandat sa lasi ingredientele peste noapte in bucatarie pentru aclimatizare.
Ce-i mult strica
Si aici ne referim la drojdie. Daca este prea multa, cozonacul va mirosi a acru. Respecta intotdeauna cantitatile de pe reteta.
Nu framanti suficient de mult
In cazul in care vrei sa faci cozonac cu framantare, trebuie sa stii ca aluatul se framanta de 3 ori cu pauze de 30 de minute. Prima sesiune ar trebui sa dureze 40-50 de minute, iar urmatoarele cate 5-10 minute. Multe gospodine apeleaza la un truc. Dupa fiecare framantare, trantesc usor coca in vas de 20 de ori.
Temperatura din bucatarie este prea mica
Aluatul cozonacului trebuie tinut la cald pentru a creste. Daca ai o temperatura scazuta in bucatarie, procesul de dospire se va derula greu si poate dura chiar si 12 ore. Prin urmare, asigura-te ca este destul de cald in bucatarie.