Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Informațiile inscripționate pe eticheta unui produs pot părea destul de clare la prima vedere, însă în realitate sunt foarte multe detalii de care trebuie să ținem cont.

În secolul 19, a cumpăra un produs alimentare era o adevărată loterie: majoritatea produselor erau fară etichetă și fără informații privind valoarea nutrițională. Neavand o obligație legală de a informa consumatorul ce înseamnă produsele comercializate pentru sănătatea lor, producătorii foloseau tot felul de substanțe periculoase.

Unii producători foloseau sulfat de cupru pentru a injecta legumele, astfel încât acestea să pară mai verzi. Unor produse lactate le era adăugat detergent de rufe, iar în Anglia, arsenicul era folosi pentru a colora bomboanele.

În prezent, toate produsele vin cu o gamă largă de ingrediente menționate pe etichetă, greu de înțeles pentru consumatori. La o analiză amănunțită a unei etichete, observăm o înșiruire de chimicale, coduri, gramaje și procente.

Pentru început, este bine să știm că regulile privind informațiile care trebuie incluse diferă de la o țară la alta, astfel încât trebuie urmărite cu atenție. ONU și Organizația Mondială a Sănătății au stabilit un așa numit Codex Alimentarius care cuprinde o serie de reguli standard valabile în toată lumea. În privința informațiilor nutriționale, în majoritatea țărilor acestea sunt obligatorii, însă în alte țări cum ar fi Turcia sau Singapore, acestea trebuie incluse numai dacă există o situație medicală implicată.

În general, majoritatea etichetelor trebuie să includă: caloriile, grăsimile, zahărul, sarea, etc. În ultimul timp, producătorii au început să includă și informații privind beneficiile aduse sănătății, conștienți de faptul că acest lucru îi ajută să își vândă mai bine produsele.

Cum putem înțelege ingredientele de pe o etichetă?
Mare parte dintre producători includ aceste informații pe eticheta de pe spatele produselor. De exemplu, la analiza etichetei unei creme de ciocolată cu alune, veți observa că ingredientul predominant nu sunt alunele, ci zahărul, urmat îndeaproape de ulei. Același lucru și în cazul cerealelor pentru mic dejun: cu toate că pe fata cutiei scrie că sunt cereale integrale, pe lista de ingrediente de pe verso predomină la fel zahărul, 37 grame de zahăr la fiecare 100 de grame de cereale. Această cantitate de zahăr este conținută și de fursecurile cu ciocolată. Ingredientele enumerate în continuare sunt însă destul de neclare. De exemplu, în Uniunea Europeană se folosește un sistem de coduri scurte pentru a descrie aditivi numiți «E-uri», care de-a lungul anilor au căpătat o reputație îndoielnică. De exemplu, E 122 este un colorant artificial regăsit în prăjituri și bomboane, care poate avea reacții adverse neplăcute la copii, cum ar fi hiperactivitatea. Pe de altă parte, sunt astfel de substanțe apartent inofensive, cum ar fi E300 care este vitamina C, E948 oxigenul și E106c paprika.

Informațiile nutriționale
În unele țări precum Marea Britanie, etichetele conțin informații despre cât de hrănitor este un aliment procesat, cu detalii privind conținutul de grăsimi normale și saturate, sare și zahăr, fiecare dintre ele marcată cu o anumită culoare: roșu, galben sau verde. De exemplu, un preparat la cuptor poate avea un conținut de 7.7g grăsimi saturate și în consecință să aibă culoarea roșu. Schema de culori a fost creată astfel încât să fie cât mai intuitivă și ușor de înțeles. Ceea ce un consumator obișnuit nu știe însă, este faptul că acest conținut de grăsimi este recomandat pentru un bărbat adult. În mod normal, pe etichetă ar fi trebuit să fie menționat faptul că acesta este conținutul recomandat pentru un bărbat cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani.

Beneficii asupra sănătății
Ultima parte a unei etichete trebuie să conțină informații privind beneficiile asupra sănătății.

În aceasta secțiune, informațiile sunt sub această formă: «Dietele cu un conținut redus de sodiu pot reduce riscul de tensiune arterială crescută» sau «Dovezile științifice indică însă nu demonstrează că cerealele integrale asociate unei diete sărace în grăsimi, poate reduce riscul de boli diabetice».

Astfel, în orice țară am trăi, este bine să ne documentăm înainte de a citi eticheta unui produs. Cu toate că la prima vedere poate părea ușor de înțeles și cu multe detalii, urmărind mai departe detaliile nutriționale și beneficiile asupra sănătății, situația poate fi cu totul alta.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here