Mulți experți pun foarte mare accent pe mâncatul sănătos și adoptarea unei diete echilibrate. Dar ce înseamnă asta, de fapt?

O dietă sănătoasă menține starea de bine și previne multe dintre boli. Este adecvată, fără excese și promovează substanțele nutritive, în detrimentul celor care pun în pericol organismul.

Deși în mod conceptual, este ceva destul de simplu, nu există o metodă pentru a clasifica în mod universal alimentele ca fiind mai mult sau mai puțin hrănitoare. Este nevoie de un context specific pentru a încadra alimente individuale ca fiind nutriționale. Un aliment, de exemplu laptele cu procent mare de grăsime, poate oferi unui anumit grup nutrienții și energia necesară (ex: copii cu vârsta de 3 ani, subnutriți), dar poate fi contraindicat unui altui grup (ex: adulți obezi), datorită numarului de calorii sau a procentului de grăsime.

Ce este cel mai important de notat este faptul că un individ poate consuma orice aliment, sau combinații de alimente, atâta timp cât nu o face în exces.

Dar ce înseamnă, de fapt, o dietă sănătoasă?

Un aliment ce oferă tot felul de nutrienți benefici, cum ar fi proteine, vitamine, minerale, amino acizi, fibre și acizi grași. Asemenea alimente minimizează de asemenea aportul de elemente dăunătoare, cum sunt sodiul, grăsimile saturate și zaharurile.

„Profilarea nutrienților” sau clasificarea mâncărurilor bazată pe densitatea nutrițională (ex: conținut nutrițional per 100 g, sau per 100 kcal de energie, sau per porție) a evoluat subtanțial în ultimii ani, tocmai pentru a reuși să clasifice alimentele individuale ca fiind mai mult sau mai puțin nutritive. Există încă totuși niște lacune ce impedică abilitatea de a realiza acest lucru.

În timp ce o cerință nutriționala poate fi diferențiată în funcție de sex, vârstă sau stadiul de viață, nu exista una ce poate fi diferențiață într-un grup de aceeași vârstă sau același sex.

Este de punctat de asemenea că există și lipsă de informații privind anumite alimente, mai puțin comune, cum ar fi insectele comestibile.

Punând accent pe siguranța alimentelor, oamenii de știință susțin că o altă metodă de a considera un aliment nesănătos, depinde și de proveniența acestuia, datorită dezastrelor biologice, patogenilor și a contaminanților chimici, cum sunt pesticidele sau medicamentele veterinare.

Prin urmare, adoptarea unui stil sănătos trebuie să ia în considerare toate aspectele prezentate mai sus și este un lucru individual. Nu există o rețetă universală, ci doar încercări.

Recomandari