Există multe zone din casă pe care le-ai omis în timpul curățeniei săptămânale. Pentru a te asigura că faci totul complet, încearcă să nu începi cu zonele mari, cum sunt baia și bucătăria.
În loc să îți impui că trebuie să cureți toată bucătăria deodată, lucru care te poate face să te simți compleșit, împarte treaba în sarcini moderate, pe care le poți completa cu ușurință.
Poți începe de exemplu cu zone pe care nu le cureți în mod normal. Pe măsură ce cureți treptat fiecare parte, vei vedea diferența, lucru ce te va motiva să continui.
Uite aici câteva zone ce trebuie curățate, pe care le omitem cu ușurință…
Plantele
Probabil cunoști beneficiile pe care plantele le aduc sănătății și spațiului în care sunt plasate. Nu numai că îmbunătățesc calitatea aerului, dar s-a demonstrat că acestea îți pot îmbunătăți starea de spirit cu ajutorul culorilor vibrante.
Totuși, acestea adună extrem de mult praf. Le poți face un duș ușor de câte 30 de secunde, sau să le sufli cu un uscător de păr pe funcția cu aer rece pentru a scăpa de praful nedorit.
Pernele decorative
Uitate adesea, pentru că nu dormim pe ele, pernele decorative pot colecta mâncare, părul animalelor sau diferite pete, dar și praf.
Din fericire, majoritatea huselor pentru pernele decorative se pot scoate. Pune-le la mașina de spălat, sau aspiră-le și curătă mai apoi cu o soluție pentru tapițerie și un burete moale.
Pernele pot fi curățate de asemenea în mașina de spălat, având grijă să le menținem forma. Se poate face acest lucru prin adăugarea unor mingi de tenis în cuvă, atunci când le spălăm.
Plinte
Pentru că sunt poziționate pe podea, plintele pot aduna extrem de multă murdărie, mai ales că atunci când cureți ceva deasupra lor, cum sunt rafturile, mare parte din praf cade pe ele.
Pentru a te asigura că acest lucru nu se întamplă, șterge prima dată plintele și oferă-le un polish final pentru aspect cat mai plăcut.
Salteaua
Cel mai probabil, salteaua ta este acoperită de o husă ce este spălată cu regularitate. Transpirația însă, împreună cu alte lucruri cum ar fi piele moartă, praf și pete pot trece mai departe în saltea, rezultând într-o igienă precară și o calitate slabă a aerului în spațiul în care dormim.
Conform experților, salteaua trebuie curățată de cel puțin două ori pe an, prin înlăturarea oricărei huse și aspirare. Mai apoi, se curăță și elimină orice pată cu detergenți destinați tapițeriei.
Draperiile/jaluzelele
Poate cel mai enervant lucru este atunci când observi praful de pe draperii sau jaluzele, atunci când apare soarele.
Unele sunt mai usor de curâțat decât altele. Ideal este să speli draperiile, sau să stergi jaluzelele o dată pe lună, pentru a scăpa de praful și germenii colectați pe suprafața acestora.
Curăță sub mobilă și electrocasnice
Deseori considerăm că dacă nu putem vedea praful sau murdăria, acestea nu există. Se ascund însă foarte bine în locurile pe care uităm să le ștergem, cum ar fi sub obiectele de mari dimensiuni din casă. Dacă este lăsat acolo pentru o perioadă lungă de timp, praful adunat poate cauza probleme grave de sănătate.
Sub fotoliu, canapea, pat sau electrocasnice (ex:cuptorul cu microunde sau aragazul) este locul perfect pentru a începe.
Tăblia patului
În fiecare noapte, tăblia intră în contact cu părul și pielea ta. Asta înseamnă că ulei, transpirație și machiaj se pot transfera pe aceasta.
Materiale diferite se curăță diferit, pentru a ne asigura că se păstrează culoarea și textura. Totuși, un detergent pentru textile si un aspirator sunt suficiente pentru o tăblie tapițată.
Telecomenzile, mânerele ușilor și întrerupătoarele
Odată cu pandemia, a venit și atenția oferită obiectelor utilizate cel mai des în casă, cum sunt mânerele ușilor sau întrerupătoarele.
Folosește bețisoare de urechi și soluții de curătare sau dezinfectant, pentru a reîmprospăta aceste obiecte.
Mașina de spălat
Mucegaiul și murdăria se pot acumula cu ușurință într-un mediu umed, cum este în mașina de spălat. Trebuie, prin urmare, curățată cel puțin o dată la câteva luni.
Pentru a face acest lucru, spală un ciclu fără haine, la cea mai înaltă temperatură, utilizând două căni de oțet și detergentul pe care îl folosești în mod normal. Mai apoi, spală un ciclu fără haine, la cea mai înaltă temperatură, de data aceasta utilizând bicarbonat de sodiu.
Mătura și mopul
La final, curăță și obiectele pe care le folosești la curățenie. Înmoaie mopul și mătura într-o soluție formată din apa, săpun si clor, pentru a le menține curate și igienice.