Atunci când ne gândim la uleiul de argan, ne gândim la Maroc și nicio călătorie în această țară frumoasă nu este completă fără poveștile legate de acesta. Beneficiile aduse de uleiul de argan asupra sănătății sunt cunoscute în lumea întreagă.
Ce este uleiul de argan?
Uleiul de argan, presat la rece din semințele recoltate din fructul cu același nume, se produce în cantitate mare în partea de sud-vest a Marocului.
Uleiul de argan are două întrebuințări majore. În primul rând, acesta se folosește în domeniul cosmeticii (produse pentru păr, piele și unghii) iar în al doilea rând în domeniul culinar. Cele două nu trebuie încurcate, respectiv uleiul de argan utilizat în cosmetică, nu trebuie consumat, dar nici celalalt nu trebuie folosit pentru tratamente cosmetice.
Principala metodă de diferențiere a celor două este observându-le culoarea. Semințele utilizate în cosmetică nu sunt prăjite și îi dau uleiului o nuanță transparentă, de galben pai, în timp ce uleiul de argan utilizat în scopuri culinare este produs din semințe prăjite și are o nuanță de galben-auriu, către maro.
Uleiul de argan utilizat în cosmetică este ambalat în sticle mici etichetate corespunzător folosind cuvântul “Cosmetique” sau similar.
Cum se produce uleiul de argan?
În primul rând sunt culese fructele care seamănă cu niște pietricele negre. Acestea sunt sparte de către femei folosind pietre pentru a le deschide. Procesul este unul extrem de laborios și consumator de timp, însă numai așa se poate obține uleiul de calitate și cu prețul aferent destul de ridicat. Miezul din interiorul fructului seamănă cu o migdală, însă de dimensiuni ceva mai mici. Acesta este râșnit manual, proces care separă uleiul și lasă în urmă un reziduu de culoare maro. Acest reziduu este folosit pentru a produce săpun.
De ce este uleiul de argan scump?
Uleiul de argan este unul dintre cele mai scumpe din lume. Acesta a intrat în atenția oamenilor în jurul anului 1990.
Sunt trei factori care îl fac atât de scump.
În primul rând, copacii sunt cultivați numai în Maroc. În al doilea rând, procesul de extractive este consummator de timp, deoarece totul se face manual. Mașinăriile moderne încă nu au reușit să ajungă în acea etapă în care să extragă uleiul de calitate așa cum se extrage manual. În al treilea rând, proprietățile uleiului de argan au creat o cerere fără precedent, în special în rândul serurilor anti-aging. Tot mai multe companii cosmetice include în produsele lor uleiul de argan
Cum se utilizează uleiul de argan?
În cosmetică, în combinație cu vitamina E, reprezintă o sursă de antioxidanți, acizi grași și alte componente care ajută părul, pielea și unghiile să aibă o strălucire aparte. Uleiul de argan este preferat de femeile care preferă să folosească produse naturale, organice, în locul celor artificiale. Uleiul de argan pur este absorbit cu ușurință în piele și este recomandat să fie folosit seara înainte de culcare pentru a reduce ridurile, în special cele din jurul ochilor.
Cei cu pielea sensibilă se pot bucura de proprietățile curative ale uleiului de argan.
Uleiul de argan are și întrebuințări culinare. Cel mai indicat este să fie consumat dimineața, în combinație cu unt de arahide și pâine prăjită. Pentru a rezista mai mult timp, acesta trebuie păstrat în frigider, cu puțină sare. El se întărește stând la frigider, însă își recapătă forma lichidă după câteva minute de stat la temperatura camerei. Consumați o cantitate mică de ulei de argan zilnic pentru a vă păstra pielea cu un aspect tânăr și pentru a o menține hidratată.
Viitorul uleiului de argan
În secolul 20 aproape jumătate din pădurile de argan au dispărut, datorită cererii foarte mari de pe piață, dar și necesitații de a folosi terenurile în alte scopuri.
Încercările de a planta copaci de argan în altă parte în afară de Maroc nu au fost de succes din păcate, însă studiile continuă. În anul 1998 întreagă regiune de pădure de argan a fost declarată Rezervație a Biosferei, fiindu-i astfel recunoscută valoarea ecologică și economică.