De ce avem nevoie de fibre?
Cu toții știm că fibrele sunt benefice pentru organism și că trebuie să le consumăm zilnic, însă cunoaștem oare și motivul? Studiile arată că o dietă bogată în fibre ne menține inima sănătoasă, reduce riscul apariției cancerului și ajută la menținerea elasticității pielii noastre. Alimentele cu un conținut mare de fibre ne asigură și aportul de bacterii benefice pentru digestie, susțînând în același timp și sistemul imunitar.

Pentru a beneficia însă pe deplin de ajutorul lor, trebuie să includem o cantitate suficientă de fibre în dieta noastră. Majoritatea oamenilor asimilează aproximativ 15 grame de fibre pe zi, însă cantitatea ideală este de 28 grame/zi.

Cum reușim să incluem mai multe fibre în dieta noastră?
Adaugăți treptat fibre în alimentație, în niciun caz brusc. Trecerea bruscă de la o dietă slaba în fibre la una bogată în fibre, poate provoca balonare și dureri la nivelul stomacului. Astfel, ar trebui să includem o cantitate mică de fibre în fiecare masă pe durata unei zile, cel puțîn 5-7 grame la o masă principală și 3-5 grame la o gustare dintre mese.

Includeți boabele de fasole în alimentație
Fasolea are un conținut ridicat de fibre. O ceașcă de boabe de fasole are aproximativ 19 grame de fibre, fiind astfel un aliment ideal de inclus în alimentație. Fie că o consumați dimineața în combinație cu ou, sau într-o salată la prânz în locul orezului, veți beneficia din plin de proprietățile hrănitoare.

Profitați cât mai mult de citrice
Nu aruncați coaja de la portocale, grapefruit și clementine. Lăsăți-o la uscat iar apoi folosiți un blender pentru a o transforma în pulbere. Adăugați pulberea la smoothie-uri, iaurt sau ceai, beneficiind astfel de un plus de conținut de fibre.

Adăugați la orice masă un aliment cât de mic, dar cu un conținut crescut de fibre
Ceapa de exemplu conține inulină, o fibră solubilă care stimulează bacteriile benefice din intestine. Atunci când pregătiți o salată sau un sandwich, adaugăți orice fel de legume pentru un plus de fibre.

Consumați avocado
Un avocado conține 18 grame de fibre. Fie că îl adăugați la un sandwich, la smoothie sau că îl transformați într-un dressing pentru salată, avocado vă aduce un aport important de fibre în organism.

Consumați nuci și semințe
Nucile și semințele au un conținut ridicat de fibre. O jumătate de ceașcă de migdale crude conține 8.8 grame de fibre, iar 2 lingurițe de semințe de chia 5.7 grame de fibre.

Optați pentru o gustare bogată în fibre
Cu toate că ne plac foarte mult covrigeii sau chipsurile, este de preferat să optăm pentru un castron de floricele de porumb, cu un conținut natural de fibre. Pentru un plus de aromă, le puteți adăuga ulei de măsline, oregano sau scorțișoară.

Nu uitați de hidratare
Pe măsură ce mâncați alimente cu un conținut mai mare de fibre, țineți minte că întotdeauna să vă hidratați suficient. Fibrele sunt asimilate cel mai bine atunci când organismul are un nivel optim de hidratare, apa ajutandu-le să se deplaseze de-a lungul întregului sistem digestiv. Astfel, orice masă bogată în fibre, trebuie să fie urmată de consumul unui pahar cu apă.

Recomandari