Institutul National de Statistica afirma ca alimentele s-au scumpit in primele 5 luni ale anului. Acelasi institut mai spune ca romanii si-au facut economii financiare, iar scumpirile nu au fost resimtite prea tare.
Criza sanitara a determinat schimbari in comportamentul consumatorilor si a produs efecte la nivel economic. Unele dintre afaceri au stagnat, in timp ce altele s-au bucurat de succes chiar si in vremuri mai putin fericite. Pretul alimentelor reprezinta un indicator pentru a ne da seama de ceea ce se intampla in piata.
INS arata ca inflatia a stagnat datorita scaderii preturilor la carburanti, iar produsele alimentare s-au scumpit cu 5% in perioada ianuarie – mai.
Cu cat s-au scumpit produsele alimentare de la inceputul anului
- Morarit si panificatie +3%
- Faina +5,7%
- Paine +3%
- Legume +12%
- Cartofi +21%
- Fasole +11%
- Fructe proaspete +24%
- Carne si preparate din carne +3,5%
- Porc +4%
- Pasare +2%
- Branza +3%
- Oua -4%
- Tigari +4%
- Energie +0,6%
- Transport aerian +6%
- Restaurante +1%
Fructele proaspete au inregistrat cea mai mare scumpire, urmate de cartofi. Ouale sunt singurele produse care, teoretic, s-au mai ieftinit.
Banca Nationala a Romaniei anuntase o scadere a inflatiei pentru anul 2020. Anuntul a fost facut in luna februarie, cand Romania inca nu avea niciun caz de Coronavirus. Ramane de vazut cum vor evolua preturile in urmatoarele luni. Poate ca relaxarea conditiilor si reluarea activitatii in tot mai multe domenii va conduce la o ieftinire sau macar la o mentinere a preturilor actuale.