Povestea începe cam așa: ești în supermarket și vrei să îți cumperi un produs cât mai bun pentru a te proteja împotriva transpirației. Poate te-ai documentat anterior pe Google sau ai întrebat prietenii ce folosesc ei. Într-un final te trezești în fața unul raion gigantic, în fața unor produse cu tot felul de denumiri precum “antiperspirant”, “fără aluminiu”, “deodorant”, “testat dermatologic”, “fără uleiuri esențiale”, “fără alcool” și lista poate continua. Toți acești termini pot crea confuzie, însă dacă studiem puțin înainte și înțelegem ce ar trebui și ce nu ar trebui să folosim, alegerea va fi una mult mai facilă.

Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?
Un antiperspirant este un produs care conține aluminiu și poate inhiba producerea transpirației. Deodorantul pe de altă parte, nu blochează transpirația, însă o maschează, inhibă mirosurile prin intermediul unor ingrediente precum bicarbonatul de sodiu, acizi, parfum și așa mai departe.

Antiperspirantul, așa cum am menționat anterior, conține aluminiu și limitează destul de mult producerea transpirației. Transpirația aduce cu ea mirosul produs de diverse bacterii care se află în zona axilară. Bacteriile prezente aici se hrănesc cu transpirație, moment în care încep să elimine mirosuri specifice. Aici intervine antiperspirantul: inhibă producerea transpirației cu ajutorul aluminiului, ceea ce oprește activitatea glandelor sudoripare pentru 12-24 de ore, când substanțele încep să se elimine din pori.

Există anumiți antiperspiranti care au și denumirea de deodorant atașată, deoarece conțin și parfum.

Deodorantul nu conține săruri de aluminiu și nu vă va împiedica să transpirați, însă se va ocupa de mirosurile rezultate. Din acest motiv, deodorantele sunt încadrate în categoria “naturale” și mult mai sigure. Deodorantul folosește diferite substanțe precum argila, bicarbonatul de sodiu, acizi, înălbitori, minerale, uleiuri esențiale și chiar peptide, fiecare dintre ele acționând într-un anumit fel pentru a controla mirosul neplăcut rezultat în urma transpirației.

De exemplu argila sau caolinul sunt minerale cu o capacitate mare de absorbție a umidității și mirosurilor neplăcute. Bicarbonatul de sodiu este în mod natural alcalin, având astfel capacitatea de a regla PH-ul din zona axilară, fiind astfel un mediu mai puțin plăcut pentru bacterii. Uleiurile esențiale produc mirosuri plăcute care le pot masca pe cele neplăcute.

Este antiperspirantul dăunător pentru sănătate?
În ultimii ani peste tot în media s-a discutat într-adevăr despre efectele nocive ale antiperspirantilor asupra organismului. Astfel, primul efect al aluminiului conținut de aceștia este riscul de apariție a cancerului de sân. Cu toate acestea, cercetările științifice nu au fost foarte concludente și nimeni nu poate afirma 100% dacă aceste produse sunt bune sau rele. Cert este că aluminiul afectează ADN-ul și capacitatea celulelor de a se reface. De asemenea, alte chimicale pe care le conțin aceste produse pot avea efecte asupra sănătății: creșterea sau scăderea nivelului de hormoni, afecțiuni ale pielii care pot conduce la inflamație.

Cum alegem produsul corect?
Alegerea trebuie să fie clar una personalizată. În mod normal cu toții căutam produse care nu conțin aluminiu, însă într-o zi toridă cu siguranță vom opta pentru un antiperspirant care conține aluminiu, deoarece ne poate proteja mult mai eficient.

Cel mai important este să ținem cont de câteva lucruri:

  • Igiena: fiecare dintre noi este diferit, unele persoane transpire abundant și au nevoie să folosească numai produse cu aluminiu, însă altele pot merge pe variante mult mai ușoare.
  • Preferința pentru anumite ingrediente: sunt persoane care ar alege oricând varianta sintetică de antiperspirant și persoane care nu pot alege altceva decât deodorantul cu un parfum care le place
  • Impactul asupra sănătății: toate efectele potențiale asupra sănătății sunt de luat în calcul, mai ales în cazul persoanelor care au diverse afecțiuni
  • Sensibilitatea pielii: zona axilară poate fi una sensibilă, motiv pentru care, dacă observăm că avem o reacție adversă la unul dintre ingredientele produsului pe care îl folosim, este clar că trebuie să găsim o altă variantă.

În concluzie, având informații la îndemână tot timpul și cunoscandu-ne corpul și eventualele sensibilități, putem opta pentru cea mai bună variantă de produs care ne poate scapă de mirosul neplăcut de transpirație.

Recomandari