AMOLED este o tehnologie de afisare utilizata pe multe ecrane. Cele mai multe dintre ele sunt gasite pe smartphone-uri asa ca, daca ai cautat un smartphone de la brand-uri precum Samsung sau Google Pixel, s-ar putea sa fi dat peste unele care se lauda ca au ecrane AMOLED. Stii ce inseamna AMOLED si ce este aceasta tehnologie? Daca vrei sa afli raspunsul si sa vezi de ce AMOLED este o tehnologie utila, citeste mai departe:
Ce inseamna un ecran AMOLED?
AMOLED este un tip de ecran OLED si un acronim pentru Active Matrix Organic Light Emitting Diodes (Diode Emitatoare de Lumina Organica cu Matrice Activa). Partea OLED inseamna ca ecranul utilizeaza leduri si un compus organic fabricat din carbon si alte substante, pentru a ilumina si a afisa culorile. Partea AM din AMOLED, vine de la Active Matrix si reprezinta implementarea electronica din spatele ecranului.
Care este diferenta dintre OLED si AMOLED?
Ecranele OLED pot utiliza doua tipuri de electronica pentru a controla imaginile pe care le afiseaza: PMOLED si AMOLED. Nu exista o diferenta intre OLED si AMOLED, deoarece AMOLED este de fapt un ecran OLED.
Cu toate acestea, exista diferente intre PMOLED si AMOLED. PMOLED vine de la Paddive Matrix OLED (OLED cu Matrice Pasiva) si este o implementare electronica care nu include un condensator. AMOLED, asa cum deja stim, inseamna Active Matrix OLED (OLED cu Matrice Activa) si partea sa electronica include un condensator.
Este AMOLED mai bun decat LCD?
Unele persoane cred ca AMOLED este mai bun decat LCD, in timp ce altele sunt de parere ca nu. Cu toate acestea, exista si avantaje si dezavantaje pentru fiecare dintre aceste doua tehnologii de afisare:
1. Ecranele AMOLED pot aprinde sau stinge fiecare pixel, independent, ceea ce inseamna ca pot oferi culori mai bune si mai naturale decat ecranele LCD. Ecranele LCD (Ecrane cu cristale lichide) nu ilumineaza pixelii in mod independent: ele folosesc o lumina de fundal si un panou de pixeli care blocheaza de fapt lumina alba din spatele lor pentru a crea culori. Aceasta tehnologie nu poate oferi aceleasi culori naturale precum AMOLED.
2. De asemenea, datorita modului diferit de afisare a culorilor, ecranele AMOLED si LCD nu sunt la fel in ceea ce priveste nivelul de stralucire pe care il pot oferi. Fiecare dintre pixelii de pe un ecran AMOLED are propria sursa (mica) de lumina, in timp ce ecranele LCD au lumina de fundal care este oferita, de obicei, de lampi aflate in spatele afisajului. Astfel, ecranele LCD au tendinta de a oferi niveluri mai ridicate de luminozitate decat ecranele AMOLED.
3. O alta consecinta a modului in care AMOLED si ecranele LCD ilumineaza pixelii este ca AMOLED ofera negru adevarat (prin oprirea pixelilor independent), in timp ce ecranele LCD ofera un alb mai curat (deoarece are o lumina de fundal mai puternica).
4. Cand vorbim despre utilizarea AMOLED sau LCD pe un ecran alimentat de o baterie, consumul de energie este o problema. Deoarece AMOLED poate dezactiva complet pixelii in mod independent, este posibil sa presupui ca este mai eficient decat tehnologia LCD. Cu toate acestea, depinde de modul in care iti folosesti dispozitivul. Ecranele AMOLED au nevoie de mai putina energie decat ecranele LCD atunci cand imaginile pe care le afiseaza nu au mult alb, dar consuma mai multa putere cand afiseaza mult alb. Cand exista o multime de culori luminoase care trebuie afisate, AMOLED are nevoie de mai multa energie electrica pentru a activa pixelii. Pe de alta parte, ecranele LCD necesita aceeasi cantitate constanta de energie, indiferent de tipul de imagini pe care le afiseaza, deoarece luminile de fundal sunt mereu aprinse.
5. Ecranele AMOLED au o componenta organica in pixelii lor, in timp ce LCD-urile nu au asa ceva. Aceasta inseamna ca durata de viata a ecranelor AMOLED tinde sa fie mai mica decat cea a ecranelor LCD.
6. Deoarece tehnologia OLED este scumpa, afisajele AMOLED costa mai mult decat cele LCD.
AMOLED vs. IPS LCD
IPS LCD vine de la In-Plane Switching Liquid Crystal Display si reprezinta o imbunatatire a tehnologiei LCD. IPS LCD ofera mai multa luminozitate, contrast si culori care arata mai natural decat un ecran LCD traditional TN (Twisted Nematic), precum si unghiuri de vizualizare mult mai largi. Cu toate acestea, toate argumentele pro si contra despre care am vorbit in sectiunea anterioara din acest articol se aplica in continuare. Nu exista un castigator clar in ceea ce priveste tehnologia AMOLED vs. IPS LCD, deoarece ambele tehnologii au puncte forte si slabe.
Beneficiile AMOLED
Principalele avantaje ale AMOLED sunt negrul pur, culorile luminoase si raportul puternic de contrast pe care acest tip de ecran il poate oferi. Daca vrei aceste lucruri, ar trebui sa va uitati sa cumperi dispozitive cu ecrane AMOLED.
Acum stii ce inseamna AMOLED si de ce este o tehnologie extraordinara. De asemenea, stii de ce nimeni nu poate spune ca este cea mai buna tehnologie de afisare si de ce alte tehnologii de afisare cum ar fi IPS LCD concureaza cu aceasta.