Medicii oftalmologi atrag atentia ca ochii sunt expusi zilnic la un nivel de stres destul de ridicat. Stresul se traduce prin petrecea unui timp indelungat in fata ecranelor cu lumina albastra sau expunerea la lumina soarelui fara ochelari de protectie. Medicii de specialitate au intocmit o lista cu vitamnile de care au nevoie ochii nostrii, dar si alimentele in care le regasim.
Vitamnile, mineralele si acizi grasi Omega 3 sunt vitali pentru o vedere grozava. Acestea se regasesc in diferite alimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica.
Vitamina A
Este unul dintre cei mai importanti nutrienti care mentin sanatatea ochilor. Are un efect lubrifiant, iar senzatia de ochi uscati, iritati si vederea slaba pe timpul noptii se datoreaza lipsei acesteia. Vitamina A se gaseste in legumele si fructele care contin beta-caroten: morcov, cartof dulce, spanac, caise, pepene, kaki, mango, varza, brocoli, ficat de vita, ficat de pui, ulei de peste, unt si oua.
Vitamina C
Este unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti care ofera protectie cristalinului si impiedica aparitia glaucomului. Simultan cu inaintarea in varsta, radicalii liberi pot conduce la degradarea vederii. Vitamina C lupta impotriva acestor compusi, iar medicii recomanda sa consumam fructe si legume crude: ardei rosu, ardei galben, capsune, citrice, kiwi, rosii, avocado, brocoli, papaya.
Acizii grasi Omega 3
Sunt acizi grasi nesaturati si au efecte benefice asupra sanatatii si joaca un rol cheie in dezvoltarea vederii copiilor. Omega 3 se gaseste in: nuci, tahini, peste (somon, ton rosu, platica, hring, macrou, hamsii, sardine), ulei de seminte de in, seminte de chia.
Luteina si zeaxantina
Acestia reprezinta singurii carotenoizi care se gasesc in retina si cristalin. Rolul lor este sa protejeze ochii de stresul oxidativ. Actioneaza ca un filtru UV si protejeaza vederea de efectele negative ale radiatiilor solare. Se gasesc in zucchini, varza de Bruxelles, brocoli, galbenus de ou, porumb, mazare, salata, pepene galben si mango.
Este important sa mentionam faptul ca toti medicii (indiferent de specialitatea acestora) recomanda consumul de fructe si legume zilnic si sa evitam alimentele procesate si daunatoare sanatatii noastre.
De asemenea, consumul alimentelor enumerate mai sus nu va scuteste de vizitele la medicul oftalmolog. Este indicat sa efectuati un control oftalmologic de rutina macar o data pe an pentru a preveni unele neplaceri.