Broccoli este o legumă din familia verzei. Denumirea ei vine de la cuvântul italian “broccolo” care înseamnă “ inflorescență unei verze” și este cultivată de peste 2000 de ani.
Ca și celelalte legume din această familie, broccoli a apărut în bazinul Marii Mediterane. Italienii au considerat-o dintotdeauna drept o legumă foarte valoroasă, pentru numeroasele beneficii aduse organismului. Imigranții italieni au fost cei care au răspândit broccoli în Statele Unite, unde a devenit foarte populară în jurul anului 1920.
Broccoli se cultivă în zonele cu o climă moderată spre rece și se înmulțește prin semințe, fie direct în sol, fie în jardiniere speciale. Inflorescența ajunge la perioada când poate fi culeasă între 60 și 150 de zile de la plantare, în funcție de soi și de climă.
100 de grame de broccoli conțin 34 de calorii și este supranumit “bijuteria nutriției”, pentru faptul că este foarte bogat în vitamine și minerale.
Broccoli este o sursă importantă de vitamina K, C, crom și folati. Este de asemenea o sursă importantă de fibre, acid pantotenic, vitaminele B6, B1, A și E, magneziu, fosfor, colina, potasiu și cupru. Unul dintre beneficiile importante ale legumei este acela că ajută la prevenirea cancerului, dar în același timp îmbunătățește digestia, scade nivelul colesterolului și aduce un aport important de vitamine și minerale în organism. De asemenea, este un luptător important împotriva alergiilor, întărește sistemul imunitar, scade tensiunea și îmbunătățește vedea și sănătatea ochilor.
Cele mai frecvente modalități de preparare a legumei sunt la abur sau fiartă, însă este de preferat să fie consumată în stare crudă, pentru a beneficia cât mai mult de toate vitaminele și mineralele pe care le conține.
La nivel mondial, cei mai mari producători de broccoli sunt China, India și Statele Unite ale Americii.
Cea mai mare inflorescență de broccoli a fost recoltată de Mary Evans în orașul Palmer din Alaska, în anul 1993 și cântarea 15.87 kg.