Muncim din ce in ce mai mult, iar cele 8 ore de munca de la birou nu ne mai ajung. Sunt coplesiti de tot felul de task-uri si nu de putine ori avem impresia ca se doreste si mai mult de la noi. In timp, se instaleaza un fenomen numir burnout sau epuizare profesionala. Astazi va povestim despre simptomele acestuia si cum le puteti recunoaste.
Radio online Romania
Toate radio-urile din Romania intr-un singur loc. Asculta GRATIS radio online LIVE
Asculta radio liveDe ce simt oamenii epuizati?
Sunt mai o multime de factori care duc la epuizare: munca combinata cu stres, o alimentatie nesanatoasa si lipsa somnului. Schimbarile se fac cu pasi mici. Prin urmare, incearca sa iti faci un program de somn si sa fii mai atent la ce mananci. Cand vine vorba despre productivitatea muncii, sunt o multime de tehnici de organizare si de sporire a randamentului.
Burnout la serviciu – situatii concrete
- ai sentimentul ca nu mai detii controlul sarcinilor pe care le ai de indeplinit;
- nu poti lua decizii cu privire la volumul de munca;
- stai prea mult peste program;
- managerii nu iti comunica asteptarile lor de la tine;
- atitudinea si moralul oamenilor din jur este la pamanat;
- lipa echilibrului dintre job si viata personala;
- nevoia de a te suprasolicita din cauza faptului ca esti prea implicat in munca ta;
- te simti panicat la gandul ca incepe o noua zi de munca;
- esti nefericit si iti displace atmosfera si activitatea de la birou;
- gresesti prea des;
- nu mai ai timp pentru tine si pasiunile tale.
Cum recunosti burnout-ul
„In mod cert primul si cel mai elocvent simptom este epuizarea. Simti ca nu mai ai energie, esti obosit fizic si psihic. Ai dificultati de concentrare si memorare si, indiferent cat de mult te-ai stradui, productivitatea iti este semnificativ afectata. Tot acest stres are impact si asupra starii de spirit. Nu mai ai rabdare, esti irascibil, poti avea accese serioase de furie, te simti frustrat” a spus psihoterapeutul Catalina Cristescu pentru ejobs.ro.
Diferente intre burnout-ul de la birou si cel de acasa
O diferentiere prea clara nu exista intre cele 2 tipuri de burnout-uri, iar cauzele si simptomele sunt similare.
„Lucrezi remote, de acasa, ceea ce inseamna ca esti inchis intre patru pereti. Nu te conectezi emotional cu ai tai colegi, nu poti sa mai schimbi o gluma cu ei in timp real si nici nu poti sa te plangi lor pentru diverse probleme de la serviciu. Contactul fata in fata te ajuta mult sa ventilezi emotia negativa. Nu ai parte de nicio rupere de ritm (drumul birou-casa), peisajul este acelasi. Pentru introverti poate parea confortabil, dar firile extroverte in mod cert vor duce dorul colectivitatii. De asemenea, poate aparea un nou tip de presiune in ceea ce priveste performanta, sa dovedesti ca poti, ca ai rezultate chiar daca nu esti fizic la serviciu”, mai aduaga psihoterapeutul Catalina Cristescu.
Te-ai confruntat pana acum cu burnnout?