„Quiet Quitting” sau „Demisia Silentioasa” este un fenomen tot mai des intalnit in cadrul companiilor din Romania. Concret, angajatii nu mai sunt interesati sa isi depaseasca atributiile de la job, sar peste task-uri suplimentare, nu mai raspund la toate email-urile sau nu mai stau peste program la serviciu.
Radio online Romania
Toate radio-urile din Romania intr-un singur loc. Asculta GRATIS radio online LIVE
Asculta radio liveUnde a aparut Quiet Quitting
Quiet Quitting a aparut prima data in Texas, in anul 2009 si s-a extins rapid si in alte state. In prim-plan erau angajatii care faceau doar task-urile din fisa postului. Criza sanitara a accentuat acest fenomen cu precadere in Statele Unite ale Americii. Peste 50% din angajatii din SUA recunosc ca fac „quiet quitting”. Mai mult decatatat, „demisia silentioasa” este o problema si pentru angajatori pentru ca majoritatea job-urilor presupun task-uri extra.
Ce spun specialistii din resurse umane
„Quiet quitting se traduce intr-o oglindire a relatiei dintre angajator si angajat, care difera si trebuie tratata/ analizata punctual pe fiecare companie in parte”, spune Adrian Virna, co-fondator al firmei de HR Aqua Consulting. Acesta mai spune ca in Romania acest fenomen este prezent punctual, nu la nivel de societate.
Cheful de munca al oamenilor dispare, iar motivatia ajunge la un nivel destul de redus. Pandemia de coronavirus a accentuat aceasta stare, in conditiile in care foarte multi au fost nevoiti sa lucreze de acasa.
„La prima vedere parea ceva avantajos, atat pentru angajati, care puteau petrece mai mult timp cu familia (chiar daca aveau laptopul in brate), cat si pentru angajatori care dintr-o data si-au dat seama ce economii pot face in privinta costurilor cu utilitatile si intretinerea birourilor. Avantajele pe care le-au castigat angajatii prin lucrul de acasa (de exemplu timpul pe care il petreceau inainte in trafic) s-au transformat rapid in multe ore de munca peste program, mail-uri fara sfarsit, call-uri și video-call-uri, ceea ce a dus la fenomenul de burnout. Acesta a reprezentat picatura care a trezit si mai mult dorinta angajatilor de a pune pe primul plan viata personala.”, afirma Adrian Virna.
Cum poate fi combatut fenomenul
Nu exista o reteta standard pentru a stopa extinderea acestui fenomen. Fiecare companie trebuie sa-si defineasca foarte clar cultura organizationala pe care si-o doreste. De asemenea, angajatii trebuie sa fie motivati pentru a se implica mai mult la locul de munca – concursuri, team building-uri, etc.
Tu ai auzit pana acum de acest de quiet quitting?