Ashwagandha sau Withania somnifera este supranumită și ginseng-ul indian și a fost folosită în medicina tradițională din India din cele mai vechi timpuri. În ultimii ani a început să câștige teren și să se răspândească și în alte țări, inclusiv în cele din Europa.

Această plantă medicinală este folosită pentru a ajuta corpul să lupte cu factorii de stres, fie ei fizici sau mentali. Cu toate că medicina modernă încă nu îmbrățișează pe deplin aceste tratamente tradiționale, cercetările arată promițător. Ca și în cazul altor plante adaptogene, beneficiile pentru sănătate sunt multiple.

Cele mai cunoscute beneficii ale ashwagandha
Specialiștii în medicina alternativă afirmă că, pentru a avea parte de toate beneficiile ashwagandha, cum ar fi reducerea nivelului de cortizol și buna funcționare a inimii, aceasta trebuie absorbită corect în organism.

Pudra din rădăcină de ashwagandha poate reduce nivelul de zahăr din sânge, având un efect similar cu cel al medicamentelor folosite pentru diabetul de tip 2.

Stresul de orice natură: emoțional, psihologic sau fizic, duce la creșterea nivelului de cortizol. Acest hormon este eliberat de glandele suprarenale ca răspuns la factorii de stres. Un studiu făcut în 2012, a arătat că participanții cărora le-a fost administrată pudra din rădăcină de ashwagandha, comparativ cu cei cu placebo, au înregistrat scăderi ale nivelului de cortizol. De asemenea, aceștia au confirmat o îmbunatățire a calității vieții și reducerea nivelului de stres.

Ashwagandha luptă cu procesele inflamatorii, fiind un adjuvant în tratarea artritei reumatoide. În medicina ayurvedica, rădăcina era transformată într-o pastă care era aplicată la locul dureros, având efect de calmare. Ashwagandha luptă și cu alte forme de inflamații, ajutând la reducerea nivelului proteinei C-reactive.

Unul din efectele cele mai cunoscute ale ashwaganda este abilitatea de a crește forța și energia. Practic ea ajută la creșterea masei musculare și reducerea grăsimii, de aici și nivelul crescut de energie.

Studii asupra animalelor arată îmbunătățiri în privința afecțiunilor precum Parkinson și Alzheimer, însă este nevoie de multă cercetare pentru a vedea dacă aceleași efecte sunt valabile și în cazul oamenilor. Se pare că planta ar ajuta la regenerarea celulelor din creier și de aici reducerea efectului negativ al celor două afecțiuni.

Cele mai multe studii asupra oamenilor au arătat îmbunătățiri în starea de sănătate a inimii, prin reducerea colesterolului total și al trigliceridelor.

Făcând parte din categoria medicamentelor adaptogene, ashwagandha poate avea efecte reduse de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, ea trebuie administrate numai după consultarea în prealabil a unui medic. De asemenea, ea trebuie evitată de femeile însărcinate și de cele care alăptează. Persoanele cu boli autoimune, cum ar fi Hashimoto, lupus sau artrita reumatoida, trebuie neapărat să consulte un specialist înainte de administrarea acestui supliment.

Recomandari