Catina contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele, este supranumita ginsengul romanesc, iar beneficiile pe care le aduce organismului sunt minunate.
Sanatatea inimii
Catina are grija de inima ta. Uleiul de catina contribuie la reglarea nivelului de colesterol bun si reduce nivelul colesterolului rau (LDL). Prin eliminarea LDL se pot reduce sansele de aterioscleroza, infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Mai mult decat atat, tensiunea arteriala este redusa ceea ce conduce la reducerea tensiunii in integ sistemul cardiovascular.
Diabet
Boabele de catina au un rol benefic si in reglarea nivelului de zahar din sange. Persoanele care sufera de diabet ar putea sa introduca acest fruct in dieta lor. Desigur, inainte de a face acest lucru este vital sa cereti parerea medicului dumneavoastra.
Efect reparator
Vitamina C este un miracol pentru multe afectiuni. Pe langa efectul puternic adus sistemului imunitar, sucul de catina contribuie si la imbunatatirea sanatii pielii, a rezistentei oaselor, dar si danturii si a gingiilor. Mai mult decat atat, vitamina C contribuie la formarea colagenului, o componenta importanta in cresterea si repararea corpului.
Imbunatateste vederea
Carotenoizii sunt compusi antioxidanti importanti care se gasesc in boabele de catina si care au rolul de a proteja vederea. Acestia pot sa previna dezvoltaea cataractei si sa imbunatateasca vederea pe timp de noapte.
Catina are grija de stomacul tau
Catina poate combate inclusiv probleme digestive. Sucul de catina amelioreaza rapid disconfortul si calmeaza inflamatia. In cazul in care aveti probleme frecvente cu constipatia, ei bine, catina va poate fi de ajutor.
Catina | Valori nutritionale
- vitamina C (250-333 mg / 100 g);
- ulei din seminte (7,69-13,7%);
- ulei in pulpa mai moale (19,2-29,1%);
- conținut de fitosterol in uleiul din seminte (3,3-5,5%) si antocianina (0,5-25 mg / L);
In ceea ce priveste mineralele, catina contine:
- potasiu (140-360 mg);
- sodiu (20-80 mg);
- calciu (70-98 mg);
- magneziu (150-240 mg);
- fier (40-150 mg);
- fosfor (110-133mg);
- vitaminele: B1, B2, B6, B9, A, E, D, K si P;
- carotenoizi;
- mineralele: seleniu, cupru si zinc;
- acizi grasi Omega 3, Omega 6, Omega 7 si Omega 9;
- antioxidanti, precum flavonoidele;
- ulei esential;
- carbohidrati,
- aminoacizi;