Radare, busole magnetice, detectoare cu infraroșu, toate sunt invenții ale oamenilor apărute din dorința de a trece dincolo de cele 5 simțuri naturale văz, gust, miros, simț și auz. Toate sunt niște invenții artificiale. Natura a «echipat» anumite animale cu simțuri extra cu milioane de ani înainte ca oamenii să evolueze.

Ecolocația

Balenele, delfinii, liliecii sunt animale care folosesc ecolocația pentru a se deplasa în jurul lor și pentru a detecta pericole. Acestea emit pulsații sonore de înaltă frecvență, sunete care în general sunt imperceptibile pentru urechea umană. Aceste animale au anumite modificări la nivelul creierului și urechii, menite să le ajute să construiască imagini tridimensionale ale mediului înconjurător. Liliecii de exemplu au lobul urechii mult mai pronunțat, deoarece cu ajutorul lui captează sunetele.

Vedere cu infra roșu și ultra violet

Șerpii cu clopoței și alte specii de șerpi au vedere normală pe timpul zilei, însă noaptea își pot activa organe cu senzori cu infraroșu prin intermediul cărora pot detecta și vâna animale cu sângele cald. Acești senzori sunt niște structuri sub forma unei pâlnii situate la nivelul retinei. Senzorii crează imagini din ceea ce detectează cu ajutorul radiațiilor infraroșii. Animale precum vulturii, aricii și creveții pot vedea culori din spectrul jos al ultravioletelor.

Simțul electric

Câmpurile electrice pe care unele animale sunt capabile să le producă funcționează ca simțuri. Țiparii de exemplu au anumite grupe de mușchi cu celule modificate astfel încât să producă impulsuri electrice suficient de puternice pentru a ameți sau uneori chiar ucide prada. Alte specii de pești, inclusiv rechinii, folosesc anumite câmpuri electrice de intensitate joasă pentru a vâna în ape mai puțin adânci.

 Simțul magnetic

Așa cum busola indică nordul, anumite animale au simțul magnetic dezvoltat pe care îl folosesc pentru a se orienta către nordul magnetic și pentru a călători pe distanțe mai lungi. Albinele, rechinii, broaștele țestoase marine, porumbeii, păsările migratoare, toate dețin simțul magnetic. Din păcate nimeni nu poate explica 100% științific exact cum funcționează simțul magnetic. Un indiciu ar fi depozitul mic de magnetit care se regăsește în sistemul nervos al acestor animale. Practic aceste mici cristale de magnetit se aliniază câmpului magnetic al pământului și ajung să funcționeze că niște busole în miniatură.

Recomandari