Nu putine sunt gospodariile din tara noastra care au mai multe pisici in gospodarie. Lucru ce poate parea frumos in fotografii, este de fapt un factor ce poate genera tot felul de probleme. De ce? Felinelor nu le place să imparta, astfel încât o casa cu mai multe pisici poate sa iti provoace tie, ca proprietar, mult mult stres.

Daca este sa privim in profunzime aceasta chestiune, vom afla ca pisicile sunt creaturi solitare, în mod instinctiv. Aproape toate speciile de pisici prezente pe glob azi preferă să trăiască singure – se apropie doar pentru a se împerechea. Stim asadar ca fiecare pisică are propriul sau teritoriu – o zona pe care pisica o va apăra împotriva altor pisici. Aceasta suprafata delimitata conține in centru o baza – un loc în care o pisică doarme și mănâncă.

Într-o gospodărie cu mai multe pisici (ce sa mai vorbim de un apartament), aceste teritorii se suprapun, iar „bazele” se pot suprapune. Pisicile care au suprapuneri de teritorii pot simți nevoia să le apere, provocând conflicte. Chiar daca sunt deseori “tăcute”, aceste confruntari arunca priviri ucigase si mirosuri care provoacă stres tuturor celor implicați.

Astfel pot aparea probleme grave – lupte directe ce duc la abcesele de mușcătură de pisică, probleme medicale etc. De exemplu, stresul pe termen lung poate provoca probleme cu peretele vezicii urinare, ducând la cistita recurentă. Problemele cu stratul de păr și îngrijirea excesivă sunt, de asemenea, frecvente. Cortizolul produs de pisicile stresate poate determina compromiterea sistemului imunitar, provocând o reapariție a gripei și a altor boli. De asemenea, pot rezulta probleme comportamentale, cum ar fi zgârierea mobilierului.

Cu alte cuvinte, doar pentru că pisicile nu se luptă activ, nu înseamnă neapărat că nu sunt afectate de viața împreună.

Exista insa o veste foarte buna! Poti fi de folos in toata aceste saga! Iata cum îti poti ajuta pisicile:

1. Ofera resurse suficiente
Incepe de aici – fii sigur ca ai destule boluri pentru mâncare, tăvi pentru gunoi, fântâni cu apă, paturi și ascunzători. Un studiu recent efectuat în Marea Britanie a constatat că 64% dintre proprietari nu oferă suficiente tăvi pentru gunoi, iar 50% dintre pisici sunt obligate să împartă boluri de apă.

Cat este “minimul”? Unul pe pisică, plus o rezervă. Asadar, pentru o gospodărie cu două pisici, ai nevoie de trei boluri pentru mâncare, boluri pentru apă și tăvi pentru gunoi. Pentru o gospodărie cu trei pisici, ar trebui să oferiți patru din toate, iar pentru o gospodărie cu patru pisici, ar trebui să furnizați c din toate.

2. Răspândiți resurse în jurul casei
Nu puneti toate lucrurile de mai sus intr-un singur loc – incercați să împrăștiați resursele, astfel încât fiecare pisică să poată avea lucrurile de care are nevoie fără a intra în contact cu celelalte pisici.

Puteti chiar desena repede planul casei pentru a  identifica punctele în care pisicile agresive pot controla mai multe resurse dintr-o poziție. Vedeți dacă puteți distribui resurse pentru a nu se întâmpla acest lucru.

Proba practica – cumpara acum (de aici) accesoriile potrivite pentru pisici si incepe sa testezi aceste doua sfaturi.

3. Alege personalități similare
Dacă vă gândiți să aduceti o altă pisică acasă, gândiți-vă la personalitățile lor. Nu aduceți un pisoi foarte plin de viață  dacă pisica actuală este liniștită sau în vârstă. Dacă pisica de acum este încrezătoare, adăugarea unei pisici timide poate cauza stres asupra noii pisici. În acest caz, noua pisică trebuie să devină mai încrezătoare înainte de a putea fi introdusă într-o gospodărie cu mai multe pisici.

4. Nu uitati de feromoni
Pisicile folosesc feromoni pentru a comunica. Aceste molecule seamănă puțin cu mirosul, dar forțează un răspuns biologic specific, repetabil.

Oamenii de știință au izolat și au reprodus feromonii pe care mamele de pisici le produc atunci când sunt hrănite. Se crede că acești feromoni spun ceva de genul „suntem în siguranță, suntem cu toții prieteni, acest lucru este reconfortant”. Utilizarea unui difuzor cu acești feromoni poate ajuta pisicile dintr-o gospodărie cu mai multe pisici să convietuiasca cu succes.

5. Cere ajutor
Dacă încă te lupți cu aceste probleme, ar putea fi timpul să apelezi la profesioniști. Un expert te poate ajuta la identificarea acelor zone conflictuale, la elaborarea dinamicii familiale și la recomandări pentru a-ti ajuta pisicile să se stabilească împreună.

In concluzie, este o idee bună să faceți unele dintre aceste modificări, chiar dacă nu ați observat semne de stres acasă, inca. Cumparati cele mai bune castroane si boluri, locuri de joaca, jucarii si impartiti-le conform planului, prin casa. Observati, tineti cont de varsta, personalitatea si specificul fiecarei pisici si nu amanati abordarea acestor probleme.

Recomandari