Dintotdeauna au existat discuții între stăpânii de animale în privința câinilor și pisicilor: care este mai drăgălaș, care poate învață să facă mai multe lucruri și așa mai departe.

Oamenii de știință au mers mai departe și au încercat să își aplice expertiza pentru a raspunde la această întrebare.

Răspunsul cu siguranță este unul complex, fiind complicat să comparam inteligenta celor doua animale. Studiile arată că pe total pisicile nu sunt mai inteligente decât câinii și vice-versa.

Experții au făcut diverse teste, inclusiv unul care implică numărarea neuronilor din cortexul pisicilor, a unui câine din rasa Golden retriever și a unor câini de talie mică, rasă mixtă.

Cortexul este partea din creier responsabilă cu procesele complexe, printre care memoria și asocierile. Cortexul animalelor decedate a fost lichefiat, pentru a putea fi numărate nucleele suspendate din celulele cerebrale. Astfel, cercetătorii au putut numără neuronii. În creierul uman, numărul estimat de neuroni este de 16 miliarde, în creierul câinilor de 429 milioane iar al pisicilor de 250 milioane. Practic, cu cât are mai mulți neuroni animalul, cu atât poate fi mai capabil din punct de vedere cognitiv.

Cu toate acestea, cu siguranță trebuie făcute mai multe studii, deoarece animale cu dimensiunea creierului similară, au avut număr diferit de neuroni.

Un studiu făcut în 2008 arată că pisicile nu sunt atât de pricepute la numărat sau identificat de cantități, așa cum sunt câinii. Pisicile însă sunt capabile să rezolve puzzle-uri, pe când câinii cer imediat ajutorul stăpânilor, deoarece nu se descurcă.

Astfel, este destul de greu de ajuns la o concluzie unanimă, fiecare dintre cele două animale având abilități unice.

Cum câinii au fost domesticiți cu mult înainte, aceștia s-au putut adapta mai ușor la stilul de viață al oamenilor, astfel dacă ar fi să măsuram inteligența prin gradul de sociabilitate și abilitate de a urma reguli, cu siguranță căinii sunt înaintea pisicilor.

Atunci când vine vorba despre independența însă, pisicile sunt câștigătoare. Pisicile au întotdeauna un plan bine stabilit și par întotdeauna să ne ceară nouă să ne adaptăm la programul lor și nu invers.

Recomandari