Turbinele de vânt fără palete sunt prototipuri mult mai silențioase și mai ușor de întreținut decât cele convenționale. David Yanez a inventat aceste turbine fără palete, practic un dispozitiv vertical și simplu, care, în loc să se rotească, oscilează pentru a acumula energia cinetică produsă de vânt.

Aceste turbine transformă energia în electricitate la 30% din costul surselor convenționale de energie eoliană. Un alt avantaj al lor este faptul că nu trebuie întreținute în permanență. Compania care a inventat aceste dispozitive le testează încă din anul 2015 și speră ca la un moment dat să le poată comercializa.

Modelul inițial a evoluat și în prezent prototipurile lor au peste 2.75 m/85 cm  și scopul este să fie folosite intens în zonele urbane.

Turbina subțire, de formă conică, este produsă din fibră de carbon și sticlă, cu motorul în partea de jos. Această formă asigură ca vortexul creat de vânt să se rotească sincronizat de-a lungul conului, lucru care îl face să se miște înainte și înapoi și să genereze energie mecanică. Producătorul a montat de asemenea un inel de magneți la baza dispozitivului, pentru a stimula mișcarea de rotație, indiferent care este viteza vântului.

Aceste turbine nu produc zgomote puternice
Turbinele fără palete pot fi folosite de sine stătătoare sau împreună cu panouri solare. Pe timpul zilei sau în zilele când viteza vântului este redusă, panourile solare pot produce energie. În timpul serii și nopții, când vântul se întețește, turbina poate deveni sursa principală de energie. Avantajul lor major este că nu produc sunete puternice, nu există fricțiune între părțile componente, motiv pentru care pot fi folosite în zonele urbane.

Turbinele nu pot fi afectate de umiditate sau sare
Această tehnologie poate fi într-adevăr una de viitor, deoarece nu are elemente care să poată rugini, motiv pentru care pot fi amplasate în zone maritime fară probleme. Este cunoscut faptul că în zonele de țărm puterea vântului este mult mai puternică, de aici potențialul de producere a energiei.

În prezent, la nivel mondial există 5 prototipuri, iar producătorul estimează că, având ajutorul unui investitor, va putea începe și comercializarea lor în 12-18 luni.

 

Recomandari