Cuvantul „inteligent” este asociat cu aproape toate obiectele pe care le folosim in viata de zi cu zi. Nici becurile nu au fost uitate de catre dezvoltatorii de tehnologie, iar in ultimul timp becurile inteligente au inceput sa castige teren atat in magazine, cat si in locuintele oamenilor.
Astazi ne-am propus sa va explicam ce sunt becurile inteligente, cum functioneaza si ce avantaje iti pot oferi aceasta solutie. Dorinta unei case inteligente este din ce in ce mai arzatoare chiar si in randul romanilor.
Becurile inteligente sunt primul pas pentru a-ti crea o casa cu adevarat inteligenta. Reprezinta cel mai simplu si ieftin mod de automatizare. Un bec inteligent face fix aceleasi lucruri ca un bec normal. Diferenta? Controlul de la distanta de pe telefon sau tableta. De asemenea, becurile smart consuma mai putina energie comparativ cu cele obisnuite si au o durata de viata mai mare. In plus nivelul de interactivitate este net superior.
Cat costa becurile smart?
La fel ca in cazul altor produse, preturile difera de la un producator la altul. Acest lucru este valabil si pentru becurile smart. Pretul de pornire al unui bec inteligent porneste de la 50 de lei si poate ajunge chiar la 400 de lei. In magazinele fizice si online puteti gasi o gama variata de becuri smart pentru bucatarie, dormitor, baie, living, hol si chiar gradina.
Oamenii au posibilitatea sa aleaga becuri care isi pot schimba intensitatea luminii sau culoarea dintr-o simpla atingere pe ecran. Producatorii nu au uitat nici de gradini, motiv pentru care au creat becuri cu senzor crepuscul. Se aprind singure atunci cand nu este sufucienta lumina si se sting singure daca lumina naturala este de ajuns.
Daca vrei o casa inteligenta, nu te limita doar la schimbarea becurilor. Alege mai multe dispozitive care pot fi integrate intr-un ecosistem si care pot comunica si functiona usor. Google Assistant, Amazon Assistant, Apple Homekit sau Samsung SmartThings sunt printre cele mai cunoscute si folosite ecosisteme in casele inteligente.
Tipuri de becuri inteligente
Asa cum am zis, exista o plaja larga de astfel de dispozitive. Mentionam ca exista becuri care se pot conecta prin Bluetooth, Wi-fi sau ZigBee si Z-Wave.
Becurile care se conecteaza prin Bluetooth necesita imperechere permanenta cu telefonul inteligent. Daca telefonul nu se afla in zona de acoperire, becurile nu pot fi controlate. In schimb, cele care se conecteaza prin Wi-fi au nevoie doar de un router. Viteza de raspuns poate fi mai lenta daca sunt prea multe dispozitive conectate la acelasi router.
Becurile care se conecteaza prin ZigBee si Z-Wave sunt considerate cele mai bune si eficiente. Se conecteaza la Internet printr-un hub, iar viteza de raspuns este destul de rapida.
Ce avantaje au becurile smart?
- sunt economice;
- pot fi controlate de la distanta cu ajutorul aplicatiilor de pe telefon si tableta;
- reglarea intensitatii luminii;
- schimbarea culorilor;
- durata lunga de viata:
- prietenoase cu mediul inconjurator.
Cum ti se pare becurile smart? Ai renunta la cele obisnuite?