Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Aproape nimeni dintre cei care practică electronica nu își mai amintește vremurile când un tranzistor obișnuit, bipolar, era o marfă care își merita greutatea în aur, iar electronicele – atât dispozitive audio, cât și dispozitive de control, medicale sau de măsurare – funcționau pe bază de tuburi electronice.

Tranzistorul este un element electronic semiconductor cu trei electrozi, mai rar patru, ce are capacitatea de a amplifica un semnal electric. Invenția tranzistorului este considerată o descoperire importantă în domeniul electronicii, deoarece au fost înlocuite tuburile electronice mari, nesigure și consumatoare de energie, dând nașterea la o miniaturizare din ce în ce mai mare a instrumentelor și dispozitivelor electronice.

După ce tranzistorul bipolar a fost inventat și popularizat, a început impulsul pentru un salt tehnologic uriaș cu consecințe de anvergură. La scurt timp după înțelegerea rolului tranzistoarelor în electronică, a avut loc extinderea circuitelor integrate din ce în ce mai complexe. Și toate aveau în principal tranzistori în structura lor. 

Principiul de funcționare al tranzistorului

Prin tranzistor trece mai mult curent (de la sursa de alimentare) după ce îl conduce cu un curent mult mai mic. Datorită acestui lucru, este posibil să se controleze sarcina ( un releu, motor, electromagnet , bec sau diodă LED), cu un curent mic furnizat, de exemplu, prin portul  microcontrolerului. Aplicând câteva trucuri de circuit, poți construi un preamplificator audio foarte decent și chiar… un amplificator de putere solid folosind un tranzistor bipolar. 

Tranzistorul – aplicații

Există două tipuri de tranzistor, care diferă în funcție de principiul de funcționare: tranzistor bipolar și tranzistor unipolar. Primul se caracterizează prin faptul că acel curent mic care curge între bază și emițător controlează curentul mai mare care circulă între colector și emițător. Tranzistorul unipolar este cel în care curentul circulă printr-un semiconductor cu un tip de conductivitate.

Datorită proprietăților lor de amplificare, tranzistoarele sunt utilizate pe scară largă. Sunt folosite pentru a construi diverse tipuri de amplificatoare: diferențiale, operaționale, de putere, selective sau de bandă largă.

Acesta este un element cheie în construcția multor sisteme electronice, cum ar fi surse de curent, stabilizatoare, dispozitive de schimbare a tensiunii, chei electronice, generatoare și multe altele. Dacă ești în căutarea diferitelor tipuri de tranzistori, atunci este momentul să vizitezi site-ul tme.eu, unde sunt disponibile peste 500.000 de produse. 

Deoarece tranzistorul poate acționa ca o cheie electronică, poate fi folosit pentru a construi porți logice care îndeplinesc funcții booleene de bază, ce au devenit forța motrice din spatele dezvoltării dinamice a tehnologiei digitale. Acești tranzistori sunt și elementele de bază ale multor tipuri de memorii semiconductoare(RAM, ROM, etc).

Recomandari