Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Artiștii care fac tatuaje folosesc în prezent cerneala de toate felurile, inclusiv una care sub lumina UV pare să strălucească.Cei mai pricepuți dintre artiști fac tot posibilul să evite vopselurile care conțin fosfor, ținând cont de impactul negativ pe care acesta îl poate avea asupra sănătății. În ultimii ani, în revistele de specialitate se vorbește tot mai mult despre tatuaje electrice, cu lumini și circuite care pot fi aranjate astfel încât să creeze modele interesante. Cercetătorii tind să folosească acest tip de tatuaj și în scopuri medicale chiar, pentru a monitoriza semnele vitale ale oamenilor.

Scopul artiștilor este de a crea circuite care se pot schimba de la un moment la altul: inital să strălucească precum o stea, iar apoi să își poată schimba culoarea de exemplu. Tehnologia însă nu a ajuns încă în acel punct în care să poată susține această viziune artistică. Eforturile de până acum par să fie destul de promițătoare.

Câțiva cercetatoti italieni și britanici au inventat un astfel de sistem, care nu poate fi însă inserat sub piele, ci fixat pe o hârtie specială, auto-adezivă, care se înlătură atunci când intră în contact cu apa, asemenea unui tatuaj semipermanent clasic. Sistemul este format dintr-un strat de acrilic, electrozi flexibili și o diodă organică ce strălucește în nuanțe de verde-gălbui. Momentan sistemul este unul de dimensiuni mici și poate lumina pentru maxim 1 oră și nu a fost aplicat pe pielea umană, ci pe anumite obiecte, respectiv sticle, cutii sau chiar o portocală.

Cercetătorii afirmă că acest dispozitiv va putea avea dimensiuni mai mari în viitor și de asemenea va avea un senzor de monitorizare, cu ajutorul căruia să vor putea verifica semnele vitale ale persoanei care îl poartă. De asemenea, acesta vă avea o sursă de energie, astfel încât să poată funcționa pentru mai multe ore.

În 2019, un alt grup de cercetători a venit cu o altă idee inovatoare în același domeniu: au inventat o cerneală specială care conține nanocircuite de argint care, din momentul în care sunt imprimate pe piele, pot conduce electricitatea. Aceștia au atașat și un mic LED care se aprinde atunci când se încarcă energetic, respectiv atunci când cerneala este aplicată pe piele.

Cei care au inventat această cerneală afirmă faptul că persoanele pasionate de tatuaje sunt chiar foarte dornice să aibă un tatuaj cu aspect metalic, auriu.

Acest tip de tatuaj ar fi ideal pentru persoanele care lucrează în industrii unde nu este permis să iți etalezi astfel de modele de pe piele, putând fi pornit și oprit după bunul plac.

În Texas a fost inventat un tatuaj de genul plasture, care poate fi aplicat pe suprafață pielii și poate avea LED-uri încorporate.

Măsurând cantitate de lumina reflectată de suprafața pielii, se poate calcula foarte ușor fluxul de sânge din organismul unei persoane sau nivelul hemoglobinei. Aceste dispozitive ar putea fi poziționate la nivelul gâtului, capului și mușchilor, iar informațiile înmagazinate putând fi înregistrate ulterior într-un computer, prin intermediul tehnologiei Bluetooth pe care o are încorporată.

Astfel, pe lângă aspectul artistic, tatuajele electronice ar putea fi de mare folos și pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanelor care au diverse afecțiuni, cu ajutorul acestora neavand nevoie să mai poarte dispozitive de dimensiuni mari și inestetice.

Recomandari