Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Un termen relativ nou și necunoscut pentru noi, acest «hidroponic» ne trimite cu gândul parcă la hrana sănătoasă. În realitate, agricultura hidroponică nu folosește solul că substrat pentru plante, însă un material diferit menit să susțină rădăcinile acestora și capabil să dezvolte plantă într-o apă cu nutrienți.

Există numeroase metode prin care pot fi construite sisteme hidroponice, însă majoritatea au elemente similare.

De ce avem nevoie pentru această tehnologie?

  • Apa proaspătă: mai bine spus, apa cu un PH corect, echilibrat. Majoritatea plantelor se dezvoltă cu ajutorul apei cu un nivel al PH-ului de 6-6.5. Puteți ajusta însă aciditatea apei cu diverse soluții găsite în magazinele de specialitate.
  • Oxigen: în agricultura tradițională, rădăcinile plantelor primesc oxigenul necesar prin tunelele de aer din sol. În funcție de sistemul hidroponic ales, vă fi necesar fie să lăsați un spațiu între baza plantei și apa din rezervorul folosit, sau va trebui să oxigenați suplimentar rezervorul cu ajutorul unei pompe de aer
  • Suport pentru rădăcini: chiar dacă nu aveți nevoie de sol, rădăcinile plantelor au totuși nevoie de un suport. Materialele tipice sunt fibrele de cocos, lână, mușchi de turbă, perlit, vermiculit. Nu folosiți materiale care se pot compacta, așa cum este nisipul sau cele care nu rețin apa, așa cum este pietrișul.
  • Nutrienți: plantele au nevoie de magneziu, fosfor, calciu și alți nutrienți pentru a fi sănătoase și productive – la fel cum plantele au nevoie de sol sănătos și fertilizat. Atunci când folosiți metode de plantare fără sol, această «hrană» trebuie să fie inclusă în apa în care stau rădăcinile. Există în magazinele de specialitate nutrienți déjà compuși, care trebuie numai adaugați în apă
  • Lumina: dacă sistemul se află în interior, vă fi cu siguranță necesar să investiți în sisteme de iluminat speciale. Fiecare tip de plantă are nevoie de un alt tip de lumină și cantitate diferită de lumină.

De ce să folosim această metodă în locul celei tradiționale?

Această metodă de producere a hranei este revoluționară, putând fi produse alimente oriunde în lume, în orice moment al anului. Acest lucru este foarte important, ținând cont de faptul că avem schimbări climatice din ce în ce mai resimțite. Chiar și în condiții climatice normale, sunt foarte multe locuri de pe planetă unde solul pur și simplu nu este fertil, motiv pentru care această metodă agricolă este una foarte utilă. În momentul de față, majoritatea legumelor din magazine au pierdut mare parte din nutrienți. Folosind agricultura hidroponică, putem crea sisteme moderne de plantat, care pot fi localizate chiar și în imediata vecinătate a restaurantelor, indiferent de condițiile climatice și calitatea solului.

De asemenea, plantele crescute cu ajutorul sistemului hidroponic primesc nutrienții de care au nevoie, se pot maturiza cu 25% mai rapid decât cele crescute în sol.

Sistemele hidroponice folosesc mai puțină apă decât cele din sol. Aceasta din cauza faptului că astfel de sisteme nu sunt supuse unui grad similar de evaporare a apei.

Mai mult decât atât, apa folosită pentru sistemele hidroponice este filtrată, repopulată cu nutrienți, astfel încât să poată fi refolosită pentru alte plante și nu aruncată.

De asemenea, un aspect foarte important este că acest tip de plante sunt clar ferite de pesticide și alte chimicale.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here